ПРАТ "Племсервіс"

Код за ЄДРПОУ: 00703351
Телефон: 05365 34344
e-mail: plemservis@emitent.net.ua
Юридична адреса: 39071 смт Градизьк вул. Київська, 89 Глобинського р-ну, Полтавської обл.
 
Дата розміщення: 20.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примітки до фінансової звітності Публічного акціонерного товариства "Племсервіс" за 2014 рік станом на 31.12.2014
1. Інформація про підприємство
Публічне акціонерне товариство "Племсервіс"( далі - Товариство) зареєстроване за
адресою (місцезнаходження): 39071, Полтавська область, Глобинський район, смт Градизьк,
вулиця Київська, будинок 89.
Основним видом діяльності товариства є сільськогосподарське виробництво. Основна виробнича база знаходиться в смт Градизьк вул. Київська,89.

Акції компанії були випущені в обіг в кількості 20104360 штук за номінальною вартістю 0,25 гривень кожна, що разом складає 503590 гривень.

Бізнес вертикально інтегрований, оскільки продукція рослинництва використовується в основному для відгодівлі поголів'я свиней. Тому рослинництво є допоміжним видом діяльності.
Фінансова звітність представлена компанією в гривнях так як операції підприємства здійснюються в гривнях.

2. Перехід до МСБО
Перехід на міжнародні стандарти фінансової звітності Товариством було здійснено на 01 січня 2012 року, відповідно до Міжнародного стандарту фінансової звітності 1 "Перше застосування міжнародних стандартів фінансової звітності" (дата переходу на МСФЗ - 01.01.2012 р.) За попередній 2012 рік Товариством було складено попередню фінансову звітність ( в ній не наводилася порівняльна інформація за 2011 рік), та що передує фінансовій звітності за Міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) за звітний 2013р.
Фінансові звіти ПАТ за 2012 рік було приведено у відповідність з правилами, опублікованими Радою з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Основні зміни порівняно з фінансовою звітністю Товариства згідно П(С)БО полягають у :

Зміни, пов'язані з переходом на МСБО, були відображені шляхом коригувань відповідних статей балансу на початок 2012 року. Окремо відображені коригування, повязані з виправленням помилок.
На 01.01.2012. На 31.12. 2012.
Власний капітал згідно П(С)БО 1740 1503
Виправлення помилок
Застосування критеріїв суттєвості до МНМА
Оцінка дебіторської заборгованості
Коригування прибутку за період
Зміна облікової політики -237
Разом
Власний капітал за МСБО 1503 1503
Ця фінансова звітність подає інформацію за період, який закінчився 31 грудня 2012 року.
Вплив на чистий прибуток Товариства є таким:
На 01.01.2012. На 31.12.2012.
Чистий прибуток згідно П(С)БО -212 -23
Відкориговані витрати, повязані з виправленнм помилок
Визнані доходи, повязані з виправленням помилок,зміни облікової політики 207 4
Застосування критеріїв суттєвості до МНМА
Разом чистий прибуток -5 -19

Бізнес - середовище в Україні
Україна переживає політичні та економічні зміни, які відобразились та мають вплив на діяльність підприємств, що функціонують у цьому середовищі.
Відповідно діяльність в Україні підвержена ризикам, що нетипові для інших ринків. Ця звітність відображає поточну оцінку керівництва можливого впливу ділового середовища на роботу та фінансову позицію.

3. Основоположні принципи підготовки звітності.
Підтвердження відповідності.
Основою надання фінансової звітності Товариства за 2014рік є чинні Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО) та тлумачення, розроблені Комітетом з тлумачень міжнародної фінансової звітності.
Для складання фінансової звітності за Міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) за звітний 2014 рік Товариство застосовувало МСФЗ, що чинні станом на 31.12.2014 року.
Принципи обліку.
Фінансова звітність складена на основі справедливої вартості біологічних активів, сільськогосподарської продукції.
Біологічні активи оцінюються на рівні справедливої вартості, яка відповідає собівартості, оскільки ринкова вартість залежить від їх собівартості, а сума витрат на збут є незначною. Всі інші активи та зобов'язання враховуються за початковою вартістю.
Функціональна валюта та валюта подання.
Українська гривня є функціональною валютою та валютою подання. Округлення - до тисячі гривень.
Критичні оцінки та аргументи стосовно застосування облікової політики.
Складання фінансової звітності у відповідності з МСФЗ вимагає від менеджменту оцінки, суджень та припущень стосовно того, що може вплинути на відображені у звітності суми активів, зобов'язань, доходів та витрат. Оцінки та пов'язані з ними припущення ґрунтуються на попередньому досвіді та інших факторах, які є обєктивними за даних обставин , та результати яких формують основу для розробки пропозицій відносно вартості активів та зобов'язань, відображених у обліку. Хоча дані оцінки базуються на знанні менеджментом поточних подій та діяльності, фактичні результати можуть відрізнятися від цих оцінок.
Найбільш значущими оцінками та припущеннями є:
Справедлива вартість біологічних активів. В зв'язку з відсутністю активного ринку за визначенням МСБО 41 "Сільське господарство", справедлива вартість біологічних активів визначається їх собівартістю.
Справедлива вартість сільськогосподарської продукції.
Керівництво визначає справедливу вартість с-г продукції з посиланням на діючу на ринку ціну, як це визначено МСБО 41.
Сезонність виробництва і продажів.
Основним видом діяльності підприємства є виробництво с-г продукції тваринництва і як допоміжного - рослинництва. Значні витрати на збір врожаю, переробку та підготовку ріллі на наступний виробничий сезон відбуваються в четвертому кварталі. Тому на кінець року компанія має активи у вигляді незавершеного виробництва у рослинництві.


Суттєві аспекти облікової політики.
Основні принципи облікової політики ПАТ "Племсервіс" на 2014 рік затверджені Наказом №1 по Товариству від 02 січня 2014 року. Облікова політика відповідає всім стандартам МСФЗ, чинним на дату складання повної фінансової звітності за МСФЗ ( тобто, станом на 31 грудня 2014 року).
Форми звітів складено у відповідності до вимог Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1, затверджених наказом Міністерства фінансів України №73 від 07 лютого 2013 року ( із змінами та доповненнями , внесеними наказом Міністерства фінансів України №627 від 27 червня 2013 року), у межах чинного законодавства, нормативних актів Міністерства фінансів України та міжнародних стандартів.

Визнання доходу.
Дохід визнається в момент реалізації продукції, отримання грошових коштів у вигляді допомог, дотацій, субсидій, а також в момент безкоштовного отримання активів.

Операції в іноземній валюті.
Операцій в іноземній валюті компанія не здійснювала.

Основні засоби
Власні основні засоби
Об'єкти основних засобів, придбані до 01 січня 2012 року, вказані по вартості придбання (введення в експлуатацію), з урахуванням суми накопиченої амортизації та суми втрат від зменшення корисності.
Незалежна оцінка з метою визначення справедливої вартості об'єктів основних засобів на 01 січня 20134року - не проводилась.
Об'єкти основних засобів, придбані після 01 січня 2014 року, відображені за початковою вартістю. Вартість активів , створених власними силами, включає вартість матеріалів,прямих витрат на оплату праці, та відповідної частки накладних витрат.
Якщо об'єкт складається із частин,які мають різний строк корисного використання, то кожна з цих частин визнається в обліку як окремий об'єкт основних засобів.

Орендовані основні засоби.
Орендованих основних засобів, крім оренди земельних паїв та земельних ділянок у підприємства - немає. Вся оренда вважається оперативною. Об'єкти оренди на балансі компанії - не значаться.
Подальші витрати.
Витрати на заміщення компонента об'єкта основних засобів, який відображається в обліку як окремий об'єкт, капіталізуються, а вартість вилученого компонента списується на витрати періоду. Всі інші подальші витрати капіталізуються тільки у тому випадку,якщо вони збільшують майбутні економічні вигоди від використання об'єкта основних засобів.
Амортизація.
Амортизацяя нараховується прямолінійним методом протягом усього строку корисного використання кожного окремого активу. Нарахування амортизації починається з моменту придбання активу або з момента його готовності до використання.
Прийняті строки корисного використання основних засобів наступні:

Будівлі, споруди 20-50 років
Виробниче обладнання 10-20 років
Меблі та офісне обладнання 3-5 років
Транспортні засоби 5-10 років

Нематеріальні активи
Нематеріальні активи, що придбані підприємством та мають обмежений строк корисного використання, складаються в основному з комп'ютерного програмного забезпечення і відображаються в обліку за початковою вартістю, зменшеною на суму накопиченої амортизації та суму збитку від зменшення корисності.

Біологічні активи.
Племінна худоба (основні свиноматки, кнури), а також тварини на відгодівлі, - відносяться до біологічних активів.
Біологічні активи діляться на поточні та довгострокові , в залежності від призначення. Як правило, необоротними активами вважається племінна худоба, а тварини на відгодівлі до їх розподілу - поточними біоактивами.
Біологічні активи відображаються за справедливою вартістю, що відповідає собівартості , оскільки в момент продажу справедлива вартість не може бути достовірно оцінена.
Витрати на продаж включають всі витрати , пов'язані з продажем активів, за виключенням витрат на доставку активів на ринок.

Сільськогосподарська продукція.
Урожай сільськогосподарських культур оцінюється як сільськогосподарська продукція.
В основному вона використовується для власних потреб як кормова база для тваринництва. Надлишки с-г продукції реалізовуються на ринку.
Сільськогосподарська продукція, отримана при зборі урожаю, яка використовується для власних виробничих потреб, оцінюється за собівартістю в періоді збору врожаю. А та, яка підляагє реалізації - за справедливою вартістю , зменшеною на витрати на місці продажу в момент продажу.

Запаси
Запаси відображаються у звітності за найменшою з двох оцінок: початкової вартості або чистої вартості реалізації . Чиста вартість реалізації визначається як очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності, зменшена на суму очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізації.
Вартість сировини на підприємстві визначається за середньозваженою ціною, включаючи витрати на придбання, такі як транспортно-заготівельні витрати.
Незавершене виробництво і готова продукція відображаються за виробничою собівартістю, яка включає вартість сировини, праці, та накладних виробничих витрат, які пропорційно розподіляються за галузями сільського господарства та видами активів ( рослинництво, тваринництво) до моменту завершення виробництва ( збору урожаю, відгодівлі).
Матеріальні інвестиції у тваринництво включають корма, медикаменти, ветеринарні послуги.
Інвестування в майбутні урожаї: включають насіння, добрива та культивацію землі для того, щоб підготувати її до наступного посівного сезону.

Фінансові інструменти
Непохідні фінансові інструменти
Невиробничі фінансові інструменти включають інвестиції в акції та боргові цінні папери., торгову та іншу дебіторську заборгованість, прості векселі, грошові кошти та їх еквіваленти, кредити та позики, а також торгову і іншу кредиторську заборгованість.
Непохідні фінансові інструменти початково оцінюються за справедливою вартістю, а для фінансових інструментів без періодичної оцінки та списання різниці на фінансовий результат - з урахуванням будь-яких прямих витрат, що мають відношення до предмету договору, за виключенням тих, що описані нижче. Події, які мають місце після початкового визнання в обліку непохідних фінансових інструментів, відображаються наступним чином:
Фінансовий інструмент визнається в обліку,я кщо підприємство стає стороною договірних відносин стосовно інструмента. Фінансові активи перестають існувати, якщо права підприємства на грошові надходження від фінансових активів втрачають силу, або якщо підприємство передає фінансовий актив іншій стороні разом з ризиками та вигодами , пов'язаними з володінням активом, без збереження за собою права контролю.
Грошові кошти та їх еквіваленти включають грошові кошти на поточних рахунках, в касі та на депозитах до запитання. Банківські овердрафти, що погашаються по запиту банку включаються як компонент грошових коштів та їх еквівалентів з метою складання звіту про рух грошових коштів.

Інвестиції, утримувані до погашення.
Якщо підприємство має намір і здатне утримувати боргові цінні папери до настання строку їх погашення, то вони кваліфікуються як утримувані до погашення. Інвестиції, утримувані до погашення, оцінюються за амортизованою вартістю, розрахованою з використанням методу ефективної процентної ставки та зменшеної на суму збитку від зменшення корисності.
Фінансові активи з можливістю реалізації.
Інвестиції в акції та визначені боргові цінні папери визначаються як фінансові активи з можливістю реалізації. Початково такі активи визнаються за собівартістю придбання. Всі події після первісного визнання таких фінансових активів призводять до їх відображення за справедливою вартістю, а зміни , крім збитку від зменшення корисності та валютних курсових різниць відображаються у власному капіталі. Якщо інвестиції вибувають чи перестають відповідати критеріям визнання, накопичений дохід чи збиток відноситься на фінансовий результат.
Інвестиції із періодичною оцінкою та віднесенням різниці на фінансовий результат.
Фінансовий інструмент розглядається як інструмент з періодичною оцінкою та віднесенням різниці на фінансовий результат, якщо він утримується для торгівлі ним в момент його початкового визнання в обліку.
При початковому визнанні таких інвестицій, прямі витрати по операції в момент їх виникнення., відносяться на фінансовий результат.
Інші.
Інші непохідні фінансові інструменти оцінюються за амортизованою вартістю, розрахованою з використанням методу ефективної процентної ставки, зменшеної на суму збитку від зменшення корисності. Інвестиції в акції, що не котируються на фондових біржах та для яких неможливо достовірно визначити справедливу вартість, оцінюються за їх початковою вартістю, зменшеною на суму збитку від зменшення корисності.

Принципи оцінки за справедливою вартістю.
Справедлива вартість фінансових інструментів базується на цінах активного ринку на дату балансу. В умовах відсутності активного ринку справедлива вартість фінансового інструменту встановлюється за допомогою цінових моделей або методики дисконтованих грошових надходжень.
При використанні методики дисконтова них грошових надходжень,очікувані грошові потоки визначаються виходчи з усіх можливих оцінок керівництва та відповідної ставки дисконту, за ринковою процентною ставкою на дату балансу,яка використовується в операціях з аналогічними активами. При використанні цінових моделей початкові дані визначаються на основі відповідних ринкових оцінок на дату балансу.

Зменшення корисності активів
Фінансові активи
Вважається, що вартість фінансових активів знижується, якщо відомо, що одна чи кілька подій мають негативний вплив на очікувані майбутні грошові потоки від цього активу.
Збитки від зменшення корисності фінансових активів , оцінених за амортизованою вартістю , розрахованої як різниця між вартістю активів в обліку та поточною вартістю очікуваних майбутніх грошових потоків, дисконтова них за відповідною ефективною ставкою відсотка. Збитки від зменшення корисності фінансових активів з можливістю реалізації розраховуються виходячи з їх поточної справедливої вартості.
Найбільш важливі фінансові активи перевіряються на зменшення корисності індивідуально. Інші фінансові активи оцінюються за групами подібних кредитних ризиків.
Всі збитки від змешення корисності активів відносяться на фінансовий результат. Будь-які накопичені втрати від зменшення корисності фінансових активів з можливістю реалізації, що визнані раніше у фондах підприємства, відносяться на фінансовий результат.

Відновлення вартості активів.
Збитки від зменшення корисності активів зменшуються, якщо відновлення їх вартості може об'єктивно пов'язано з подією, після якої збитки від зменшення корисності активів були визнані. Відновлення вартості фінансових активів, оцінених за амортизованою вартістю та активів з можливістю реалізації, які є борговими цінними паперами, відноситься на фінансовий результат.Відновлення вартості акцій, визнаються безпосередньо в фондах підприємства.

Нефінансові активи.
Вартість не фінансових активів підприємства,відмінних від запасів, біологічних активів, с-г продукції та відкладених податкових активів, відображених в обліку, переглядаються на кожну звітну дату для того, щоб виявити будь-які ознаки зменшення корисності цих активів. Якщо якісь ознаки зменшення корисності виявлені,то встановлюється відновлювана вартість активів. Для гудвілу та нематеріальних активів , які мають необмежений строк корисного використання або ще непридатні до використання, відновлювальна вартість визначається на кожну звітну дату.
Збитки від зменшення корисності визнаються,якщо сумиа активів, відображена в обліку, або їх одиниця, що генерує грошові потоки, перевищує відновлювальну вартість. Одиниця, що генерує грошові потоки, - це найменша група активів, яка піддається обліку, що генерує грошові потоки і яка практично не залежить від інших активів та груп.
Збитки від зменшення корисності відносяться на фінансовий результат. Збитки від зменшення корисності відображаються на одиницях, що генерують грошові потоки та розподіляються таким чином, що спочатку зменшується облікова вартість гудвілу , а потім зменшується облікова вартість інших активів, що входять до складу одиниці на пропорційній основі.
Відновлювальна вартість активу або одиниці, що генерує грошові потоки, - це більша з двох величин: вартість використання, чи справедлива вартість, зменшена на суму витрат на продаж. При оцінці вартості актива у використанні, очікувані майбутні грошові потоки приводяться до поточної вартості з використанням ставки дисконту до оподаткування,яка відображає поточні ринкові оцінки вартості коштів та ризиків ,характерних для даного активу.
Збитки від зменшення корисності гудвілу - не відновлюються. Щодо інших активів, то зменшення їх корисності, визнане в попередніх періодах, оцінюється на кожну звітну дату. Якщо є ознаки зменшення або повного погашення збитків внаслідок змін у оцінках для визначення відновлювальної вартості. Збитки від зменшення корисності зменшуються лише до межі облікової вартості активу.

Акціонерний капітал та дохід на акцію.
Дохід на акцію визначається шляхом ділення чистого прибутку на середньозважену кількість акцій за період.

Податок на прибуток.
Діяльність компанії в галузі сільськогосподарського виробництва звільнена від сплати податку на прибуток. Формою оподаткування для підприємства є фіксований сільгоспподаток, який складає 0,15 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки (ріллі) та 0,09% від нормативної грошової оцінки багаторічних насаджень. Фіксований сільгоспподаток включається до собівартості продажів.
Державні дотації та субсидії.
В звітному періоді отримані такі субсидії від держави:
Податок на додану вартість, що залишився у розпорядженні товариства та був спрямований на спецрахунок ПДВ , використаний на цільові витрати в сумі 70,0 тис.грн. До здійснення цільових витрат, ПДВ відображається в обліку як відстрочені державні субсидії та відображаються в балансі в складі іншої кредиторської заборгованості, а суми коштів зберігаються на банківському рахунку обмеженого використання. Коли цільові витрати здійснені а грошові кошти списані з відповідного банківського рахунку, субсидія визнається іншим операційним доходом. Таким же чином відображаються в обліку відшкодовувані державою частини відсотків за кредитами та позиками.
Підприємство має право на отримання різних урядових програм компенсацій вартості сільськогосподарської техніки , виробленої в Україні, витрат на страхування втрат сільськогосподарького виробництва, вартості добрив, вироблених в Україні. Це можуть бути також дотації на 1гектар сільськогосподарських угідь для вирощування окремих озимих та ярових зернових культур.
У зв'язку з невизначеністю суми та часу отримання, такі субсидії визнаються при їх отриманні.

Виручка від реалізації.
Виручка від реалізації продукції визнається у звіті про фінансові результати( Звіт про сукупний дохід), коли основні ризики і вигоди , пов'язані з володінням продукцією, переходять до покупців. Доходи не визнаються, якщо існує значна невпевненість відносно можливих повернень товарів та пов'язаних з цим витрат.
Витрати.
Витрати відображаються в обліку за методом нарахувань в момент завершення операції.

Платежі з операційної оренди.
Платежі, здійснені за операційною орендою, визнаються в звіті про фінансові результати на прямолінійній основі протягом усього строку оренди. Пільги, отримані від операційної оренди, визнаються у звіті про фінансові результати як складова сукупних лізингових платежів.
ПОЯСНЮВАЛЬНІ ПРИМІТКИ
1. Чисті фінансові доходи та витрати
Фінансові доходи включають вартість реалізації фінансових активів та отримані відсотки від інвестування коштів та дивідендний дохід, який є в наявності.
Чисті фінансові витрати включають витрати на придбання фінансових активів з метою їх подальшого продажу, сплату відсотків за кредитами.
Всі витрати на сплату відсотків та інші витрати за кредитами та позиками відображаються в обліку як частина чистих фінансових витрат, в тому періоді, в якому вони понесені. Витрати на сплату відсотків , які є складовою платежів по фінансовій оренді, визнаються у звіті про фінансові результати при використанні методу ефективної ставки відсотка.
2. Винагорода службовців
Підприємство зобов'язане відшкодовувати службовцям всі витрати, понесені у випадку отримання ними виробничих травм. Суми цих витрат відображаються в обліку в тому періоді, в якому вони були понесені.
В обов'язковому порядку підприємство здійснює нарахування та виплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду , які визначаються відповідно до класу професійного ризику та заробітної плати кожного співробітника. Суми цих внесків відображаються в обліку в тому періоді, в якому були понесені ( за методом нарахувань).

3.Згортання активів та зобов'язань
Згортання фінансових активів та зобов'язань у фінансовій звітності можливе тільки у випадку наявності підтвердженого документально права згортати визнані суми та наміри розрахуватись на основі нетто, або продати активи з одночасним розрахунком за зобов'язаннями .
Нові стандарти та інтерпретації, які готуються до прийняття , та ще не прийняті
Ряд нових стандартів, поправок до них та інтерпретацій ще не увійшов у силу, і не був застосований для цієї фінансової звітності .
На сьогодні керівництво вивчає, який ефект на фінансовий стан та результат операцій очікується від нових стандартів та поправок.
4. Придбання дочірніх підприємств у 2014 році не було.

5. Основні засоби.

Короткий виклад змін в основних засобах за період, що закінчується 31.12.2014р. , показано нижче: тис.грн.
Будівлі та споруди
Машини та обладнання Транспортні
засоби Інші основні
засоби Всього
1 2 3 4 5
Первісна вартість на 01.01.2012р. 586 547 90 20 1243
Надходження за рік - 201 - - 201
Переміщення за рік - 64 - 4 68
Вибуття за рік 14 9 3 26
на 31 грудня 2012 року 572 803 87 24 1486
Надходження за рік 25 144 10 179
Переміщення за рік - (66) - 66 -
Переоцінка за рік - - - - -
Вибуття за рік - - - - -
на 31 грудня 2013 року 597 881 87 100 1665
Надходження за рік 330 41 - 8 379
Вибуття за рік - - - - -
на 31 грудня 2014 року 927 922 87 108 2044
Накопичена амортизація на 01.01.2012р.
427
371
86
20 904
Нарахування за рік 25 93 4 - 122
Вибуття за рік 14 9 3 - 26
на 31 грудня 2012 року 438 455 87 20 1000
Коригування - 3 - (3) -
Нарахування за рік 30 108 - 83 221
Вибуття за рік 21 21
на 31 грудня 2013 року 468 545 87 100 1200
Нарахування за рік 89 5 94
на 31 грудня 2014 року 468 634 87 105 1294
Зменшення корисності
Залишкова вартість
на 31 грудня 2011 року
159
176
4
-
339
на 31 грудня 2012 року 134 348 - 4 486
на 31 грудня 2013 року 129 336 - - 465
на 31 грудня 2014 року 459 288 3 750


6. Біологічні активи
Станом на 31.12.2014р. біологічні активи тваринництва включають наступні групи:

в тис.грн.
На 31 грудня 2012р. На 31 грудня 2013р. На 31 грудня 2014р.
одиниці сума одиниці сума одиниці Сума
Довгострокові біологічні активи тваринництва
126
285
134
306
134
313
_ _ _ _ _ _
Поточні біологічні активи тваринництва
618
311
729
319
973
495
_ _ _ _ _ _




Поголів'я свиней, що відноситься до довгострокових біологічних активів тваринництва, представлені такими групами: свиноматки , кнури.

Поточні біологічні активи тваринництва включають поросят 0-28 днів, поросят 28-42 дня, поросят 42-90 днів, а також племгрупу, ремгрупу і свиней на відгодівлі.

Зміни в довгострокових біологічних активах та поточних біологічних активах , що відбулись за звітний період 2014 року, представлені нижче:
в тис.грн.
Довгострокові біологічні активи тваринництва Поточні біологічні активи тваринництва Всього
Залишок на 01 січня 2012 року 152 322 474
Придбання, надходження 210 1370 1580
Дохід(збиток) від зміни справедливої вартості в результаті зміни фізичних характеристик або ринкових цін

-

-

-
Продажі, вибуття 78 1382 1458
Залишок на 31 грудня 2012 року 285 311 596
Придбання, надходження 153 2129 2282
Дохід(збиток) від зміни справедливої вартості в результаті зміни фізичних характеристик або ринкових цін - - -
Продажі, вибуття 132 2121 2353
Залишок на 31 грудня 2013 року 306 319 625
Придбання, надходження 139 2369 2508
Дохід(збиток) від зміни справедливої вартості в результаті зміни фізичних характеристик або ринкових цін - - -
Продажі, вибуття 132 2193 2325
Залишок на 31 грудня 2014 року 313
495 808


7. Довгострокова дебіторська заборгованість

На 31 грудня 2014 року у акціонерного товариства не було довгострокової дебіторської заборгованості.

8. Запаси
Запаси на 31 грудня наведені нижче:
в тис.грн.
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Готова продукція 160 54 217
Виробничі запаси 149 396 352
Незавершене виробництво в рослинництві
30
37
97
Товари для продажу 49 26 26
Всього запаси 388 513 692



9. Торгова дебіторська заборгованість
Торгова дебіторська заборгованість на 31 грудня наведена нижче:
в тис.грн.
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Торгова дебіторська заборгованість
341
61
104
Резерв сумнівних боргів - - -
Всього 341 61 104


9.

Інша дебіторська заборгованість

Інша дебіторська заборгованість на 31 грудня наведена нижче:

Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Інша дебіторська заборгованість 170 -
124

Резерв сумнівних боргів - - -
Всього 170 - 124

10. Статутний капітал
Статутний капітал на 31 грудня представлений нижче: тис.грн.
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Сума % сума % сума %
Акціонери (у кого більше 10% акцій):
в т.ч. Фонд Держмайна 126 25 - - - -
в т.ч. Бігдан Микола Андрійович 64 12,79 64 12,79 64 12,79
Інші акціонери 314 62,21 261 51,69 440 87,21
Всього 504 100 504 100 504 100

Управління капіталом.
Політика компанії будується на підтримці стабільної бази капітала для виконання своїх зобов'язань перед інвесторами, кредиторами та довіри на ринку і у підтримці майбутнього розвитку бізнесу. Наглядова рада слідкує за складом акціонерів та дохідністю на вкладений капітал, який визначається як весь акціонерний капітал, за виключенням частки міноритаріїв.
Наглядова рада намагається підтримувати баланс між даним вкладенням та іншими більш високими рівнями вкладень капіталу з точки зору вигод, безпеки. Мета компанії - підтримувати дохідність на вкладений капітал на рівні, не меншому ніж від 10 до 15%.
Компанія не купує власні акції. Протягом звітного періоду не відбувалось ніяких змін у підході до управління капіталом.
Компанія не є суб'єктом регулювання у відносинах вимог до капіталу.
12. Політика виплати дивідендів
Дивідендна політика спрямована на те, щоб виплачувати дивіденди на рівні послідовного зростання Компанії у відповідності з планами розвитку, підтримання розумного рівня ліквідності. Поточна позиція Наглядової ради - рекомендувати загальним зборам акціонерів не декларувати виплату дивідендів за 2014 рік, поки не буде затверджена фінансова звітність на 31 грудня 2014 року.
Дивідендна політика буде періодично переглядатися , і виплата дивідендів в майбутньому буде регулюватися актами Наглядової ради та Зборів акціонерів. Будуть враховуватись різноманітні фактори, включаючи ділові перспективи, майбутній дохід, наявність вільних грошових ресурсів, фінансового стану, планів розвитку та вимог українського законодавства.
Крім того, виплата майбутніх дивідендів можлива тільки, якщо сума капіталу перевищує суму статутного фонду та резервів, необхідних для підтримки діяльності компанії.
Всі акції мають рівні права на отримання дивідендів.
Привілейовані акції не випускались.
13. Частка меншості
Оскільки компанія не здійснювала придбання нових підприємств, частки меншості у фінансовій звітності підприємства - немає.
14. Кредити та позики
Кредити та позики протягом поточного періоду компанією не отримувались та не надавались.
Запозичень від пов'язаних осіб не було.

15. Інша кредиторська заборгованість
. Інша кредиторська заборгованість на 31 грудня представлена нижче: тис.грн.
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31грудня 2014р.
Зобов'язання з ПДВ - - -
Інші податки та сплати 4 2 2
Аванси покупців - - -
Заборгованість з оплати праці 13 - 11
Заборгованість по соціальному страхуванню 6 - 5
Розрахунки за оренду землі - 1 -
Резерв невикористаних відпусток - 39 20
Зобов'язання з фіксовано податку - - -
Відсотки до сплати - - -
Інше - - -
Разом 23 42 38


16. Продажі
Продажі за 12 місяців, що закігчились 31 грудня, склали: тис.грн. з ПДВ
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Продукція тваринництва 2154 2556
2821

Продукція рослинництва 295 161 49
Інші продажі 1 3 1
Всього 2450 2720 2870
Увесь обсяг виручки від реалізації отримано від продажів продукції на внутрішньому ринку України.
17. Собівартість реалізованої продукції
Собівартість реалізованої продукції за 12 місяців, що закінчились 31 грудня , склала:
тис.грн.
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Продукція тваринництва 1632 1982 2052
Продукція рослинництва 280 123 16
Інші продажі - - -
Всього 1912 2105 2068
18. Інший операційний дохід
Інший операційний дохід за 12 місяців, що закінчуються 31 грудня, склав: тис.грн.
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Державні дотації з ПДВ 166 106 70
Держдотації з компенсації відсотків по кредитах - - -
Інші державні дотації відносно сільського господарства 7 - -
Зміна справедливої вартості біологічних активів - - -
Дохід від реалізації основних засобів - 18 -
Інші доходи 3 - -
Всього 176 124 70

19. Загальноадміністративні витрати
Загальноадміністративні витрати за 12 місяців, що закінчились 31 грудня, склали: тис.грн.
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Зарплата та нарахування 118 99 100
Амортизація 5 3 4
Професійні послуги 15 24 29
Матеріали 9 27 9
Транспорт - - -
Зв'язок 3 3 3
Ремонт та обслуговування основних ОЗ 6 5 19
Інші витрати 44 11 20
Всього 200 172 184

20. Витрати на реалізацію та доставку
Витрати на реалізацію і доставку за 12 місяців, що закінчились 31 грудня склали:
тис.грн.
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Транспорт - - -
Резерв сумнівних боргів - - -
Зарплата та нарахування - - -
Реклама - - -
Зв'язок - - -
Професійні послуги 4 8 9
Інші витрати - - -
Всього 4 8 9

21. Інші операційні витрати
Інші операційні витрати за 12 місяців, що закінчились 31 грудня, склали:
тис.грн.
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Списання активів 11 1 1
Благодійність 11 5 -
Витрати на соціальну сферу 45 39 4
Інші 9 11 -
Всього 76 56 5
22. Чисті фінансові витрати
Чисті фінансові витрати за 12 місяців, що закінчились 31 грудня, склали:

Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Процентні витрати - - -
Переоцінка позик та векселів за справедливою вартістю - - -
Курсові різниці - - -
Процентні доходи - - -
Інші фінансові витрати 425 72 505
Всього 425 72 505

Витрати, пов'язані з податком на прибуток.
Оскільки формою оподаткування компанії є фіксований сільськогосподарський податок, витрат та вигод, пов'язаних з податком на прибуток, підприємтсво у звітному періоді не мало.
Тимчасові та постійні податкові різниці - не розраховувались, як і відкладені податкові активи та зобов'язання.

24. Фінансові інструменти
Компанія відчуває вплив наступних ризиків внаслідок використання фінансових інструментів:
" кредитний ризик
" ризик ліквідності
" ринковий ризик
В цій примітці надається інформація про те, яким чином компанія відчуває вплив кожного з цих ризиків, а також мета, методики та процес вимірювання і управління ризиками.
Повна відповідальність за організацію та контроль ризик-менеджмента покладається на Наглядову Раду. Завдання ризик-менеджементу полягає у визначенні відповідних порогів ризиків та контрольних процедур з метою створення середовища дисципліни та конструктивного контролю, в якому усі співробітники розуміють свої функції та обов'язки.
Оскільки на підприємстві не створена окрема система внутрішнього аудиту, її функції покладаються на Правління та Ревізійну комісію. Ці структури беруть а себе відповідальність за регулярні перевірки системи контролю та процедур ризик-менеджменту з подальшим наданням результатів таких перевірок Наглядовій Раді.
Кредитний ризик
Кредитним ризиком вважається ризик фінансових втрат у випадках, коли покупець або інша сторона не виконує свої зобов'язання за контрактом. Ризик виникає переважно із дебіторської заборговваності або інвестиційних цінних паперів.
Торгова та інша дебіторська заборгованість
На міру впливу на компанію кредитного ризику впливають переважно індивідуальні характеристики кожного покупця та залежність продажів від конкретних покупцівКерівництво компанії затвердило таку кредитну політику, коли платоспроможність кожного нового покупця аналізується, тільки після чого йому можуть бути надані певні преференції ( відстрочки) в оплаті. Окремі розміри покупки встановлюються для кожного покупця, і переглядаються щоквартально. Покупці, платоспроможність яких за оцінками підприємства, не відповідає встановленим критеріям, можуть укладати угоди тільки на принципах передплати.

Гарантії
Станом на 31 грудня 2014 року у компанії не було ніяких несплачених ( непогашених) гарантій.
(с) Ризик ліквідності
Ризик ліквідності - це ризик того, що компанія не зможе виконати свої фінансові зобов'язання при настанні строку їх погашення. Політика компанії направлена на те, щоб забезпечити, по можливості, такий рівень ліквідності, який у будь-який момент зможе дозволити компанії виконати свої зобов'язання, щоб уникнути втрат та негативного впливу на репутацію компанії.
Як правило, компанія гарантує, що має достатньо грошових коштів до запитання для того,щоб покрити очікувані операційні витрати протягом 60 днів, включаючи обслуговування фінансових зобов'язань в режимі нормального функціонування. Це не стосується обставин форс-мажору, які не можуть бути спрогнозовані і заплановані.
(d) Ринковий ризик
Ринковий ризик полягає в тому, що зміни в ринкових цінах, валюних курсах, процентних ставках та цінах на акції можуть вплинути на дохід компанії або на вартість її фінансових інструментів. Мета управління ринковим ризиком полягає у виявленні, контролю проявів ринкового ризику та утримання його в межах приемливих параметрів.
Валютний ризик
Компанія не відчуває впливу валютних ризиків, оскількине проводитьоперації в іноземних валютах.
Процентний ризик
Зміни в процентних ставках впливають переважно на запозичення, змінюючи їх справедливу вартість ( для боргів з фіксованою ставкою), або майбутні грошові потоки ( для боргів з плаваючою ставкою). Для мінімізації процентного ризику, компанія залучає в основному кредити з фіксованими процентними ставками. Розмір ставок визначається ринковими пропозиціями на момент запозичення.
Інші ризики зміни ринкових цін
Компанія не змінює цінові пропозиції у відповідності з ринковими коливаннями , оскільки при формуванні ціни продажу керується собівартістю та фіксованим розміром рентабельності.
Акції компанії не котируються на фондових біржах, тому провести аналіз їх чутливості до ринкових коливань на звітну дату не є можливим.
(e) Справедлива вартість
Очікувана справедлива вартість фінансових активів і зобов'язань визначається з використанням інформації з відкритих джерел і відпвідні методології оцінки.
Справедлива вартість оцінки основана на судженнях стосовно очікуваних майбутніх грошових потоків , поточних економічних факторів, особливостей ризику фінансових інструментів та інших факторів.
Для усіх фінансових активів і зобов'язань визначена вартість наближена до справедливої на 31 грудня 2013,2012 та 2011 року.
Чутливість до кредитного ризику
Вартітсь фінансових активів, відображених а обліку, являє собою максимальну суму кридитного ризику. Максимальна сума, яка може мати вплив кредитного ризику на звітну дату складає:
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Облігації пов'язаних осіб - - -
Інвестиції утримувані до погашення - - -
Інвестиції - - -
Торгівельна дебіторська заборгованість 341 61 104
Інша дебіторська заборгованість 170 - 124
Векселі до отримання - - -
Грошові кошти 21 44 40
Всього 532 105 268

Втрати від зниження вартості
Зміни у визнанні зменшення вартості відносно торгівельної та іншої дебіторської заборгованості протягом звітного періоду були наступними:
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Баланс на 31 число - - -
Зміни у звіті про фінансові результати - - -
Всього - - -


Ризик ліквідності
Нижче наведені контрактні строки погашення непохідних фінансових зобов'язань, включаючи процентні платежі:
тис.грн.
31 грудня 2013 р. Сума відображена
у звітності Реальнее зобов'язання До
одного
року Від одного року до двох
років Більше двох років
Банківські кредити - - - - -
Запозичення у пов'язаних осіб - - - - -
Облігації - - - - -
Торгова та інша кредиторська заборгованість 89 89 89 - -
Всього 89 89 89 - -

тис.грн.
31 грудня 2012 р. Сума відображена
у звітності Реальнее зобов'язання До
одного
року Від одного року до двох
років Більше двох років
Банківські кредити - - - - -
Запозичення у пов'язаних осіб - - - - -
Облігації - - - - -
Торгова та інша кредиторська заборгованість 475 475 475 - -
Всього 475 475 475 - -

тис.грн.
31 грудня 2014 р. Сума відображена
у звітності Реальнее зобов'язання До
одного
року Від одного року до двох
років Більше двох років
Банківські кредити - - - - -
Запозичення у пов'язаних осіб - - - - -
Облігації - - - - -
Торгова та інша кредиторська заборгованість 720 720 720 - -
Всього 720 720 720 - -

25. Зобов'язання
(a) Соціальні зобов'язання
Компанія здійснює внески в обовязкові соціальні фонди та планує взяти участь у добровільних соціальних програмах. Ці витрати зареєстровані в періоді, коли вони понесені.
(b) Операційний лізинг
Компанія не орендує складські та виробничі приміщення. Але орендує ріллю за довгостроковими угодами оренди та землі промислового призначення. Землі сільськогосподарського призначення орендовані у місцевих органів влади та приватних осіб Загальна площа орендованих земель на 31 грудня складає 22,6 га.
Майбутні мінімальні орендні платежі за операційною орендою, яка не підлягає анулюванню, на 31 грудня складають: тис.грн.
Статті 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2014р.
Землі промислового призначення - - -
До року - - -
Від року до п'яти - - -
Більше п'яти років - - -
Землі сільськогосподарського призначення
До року
Від року до п'яти
Більше п'яти років 27 27 20
Всього 27 27 20

26. Додаткові витрати
(a) Страхування
Поки страхова індустрія в Україні розвинена недостатньо, багато форм страхування бізнесу - недоступні. Обмеженість страхування не дає можливості покриття страховими полісами таких ризиків, як призупинення бізнесу, руйнування власності від третіх осіб або стихійних лих. Тому втрата або руйнування певних активів можуть мати негативний ефект на діяльність та фінансовий стан компанії.
(b) Судові процеси
Компанія втягнута в різне судочинство у звичайних умовах ведення бізнесу. Менеджмент очікує, що результат таких подій не буде мати значний матеріальний вплив на фінансовий стан або результати діяльності.
(c) Додаткові податкові зобов'язання
В звязку з тим, що компанія звільнена від податку на прибуток і є платником фіксованого сільськогосподарського податку, - на даний час відсутні ризики щодо податків на прибуток. Але часто змінюване податкове законодавство може бути предметом накладення серйозних штрафів та стягнень. Ці факти створюють значні податкові ризики для компанії. Хоча на сьогодні немає ніяких суттєвих спорів з будь-яким податковим органом.
27. Операції з пов'язаними сторонами
Пов'язані сторони включають акціонерів, управлінський персонал та їх близькі члени сім'ї , асоційовані компанії та компанії під спільним контролем власників.
Компанія не здійснює будь-яких операцій з пов'язаними сторонами у звичайних умовах ведення бізнесу, саме: придбання, продажу. У зв'язку з чим немає дебіторської та кредиторської заборгованості, кредитів та позик.


Винагороди директорів
Директори ( голова правління, члени Наглядової Ради) - це ті керівники, які мають повноваження та несуть відповідальність за планування,управління та контроль діяльності компанії.
Винагорода голови правління компанії за 12 місяців наведена нижче:
тис. грн. 2013 2012 2014
Заробітна плата та інші доходи 39 50 40


28. Події після дати балансу.
Після дати складання фінансової звітності не відбувалось важливих подій, які б могли вплинути на ринкову вартість акцій.

Голова правління _______________ М.А.Бігдан
Головний бухгалтер ________________ Н.М.Помуран