ПРАТ "Племсервіс"

Код за ЄДРПОУ: 00703351
Телефон: 05365 34344
e-mail: plemservis@emitent.net.ua
Юридична адреса: 39071 смт Градизьк вул. Київська, 89 Глобинського р-ну, Полтавської обл.
 
Дата розміщення: 23.04.2014

Річний звіт за 2013 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi Публiчного акцiонерного товариства "Племсервiс" за 2013 рiк станом на 31.12.2013
1. Iнформацiя про пiдприємство
Публiчне акцiонерне товариство "Племсервiс"( далi - Товариство) зареєстроване за
адресою (мiсцезнаходження): 39071, Полтавська область, Глобинський район, смт Градизьк,
вулиця Київська, будинок 89.
Основним видом дiяльностi компанiї є сiльськогосподарське виробництво. Основна виробнича база знаходиться в смт Градизьк вул. Київська,89.

Акцiї компанiї були випущенi в обiг в кiлькостi 20104360 штук за номiнальною вартiстю 0,25 гривень кожна, що разом складає 503590 гривень.

Бiзнес вертикально iнтегрований, оскiльки продукцiя рослинництва використовується в основному для вiдгодiвлi поголiв'я свиней. Тому рослинництво є допомiжним видом дiяльностi.
Фiнансова звiтнiсть представлена компанiєю в гривнях так як операцiї пiдприємства здiйснюються в гривнях.

2. Перехiд до МСБО
Перехiд на мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi Товариством було здiйснено на 01 сiчня 2012 року, вiдповiдно до Мiжнародного стандарту фiнансової звiтностi 1 "Перше застосування мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi" (дата переходу на МСФЗ - 01.01.2012 р.) За попереднiй 2012 рiк Товариством було складено попередню фiнансову звiтнiсть ( в нiй не наводилася порiвняльна iнформацiя за 2011 рiк), та що передує фiнансовiй звiтностi за Мiжнародними стандартами фiнансової звiтностi (МСФЗ) за звiтний 2013р.
Фiнансовi звiти ПАТ за 2012 рiк було приведено у вiдповiднiсть з правилами, опублiкованими Радою з Мiжнародних стандартiв бухгалтерського облiку. Основнi змiни порiвняно з фiнансовою звiтнiстю Товариства згiдно П(С)БО полягають у :

Змiни, пов'язанi з переходом на МСБО, були вiдображенi шляхом коригувань вiдповiдних статей балансу на початок 2012 року. Окремо вiдображенi коригування, повязанi з виправленням помилок.
На 01.01.2012. На 31.12. 2012.
Власний капiтал згiдно П(С)БО 1740 1503
Виправлення помилок
Застосування критерiїв суттєвостi до МНМА
Оцiнка дебiторської заборгованостi
Коригування прибутку за перiод
Змiна облiкової полiтики -237
Разом
Власний капiтал за МСБО 1503 1503
Ця фiнансова звiтнiсть подає iнформацiю за перiод, який закiнчився 31 грудня 2012 року.
Вплив на чистий прибуток Товариства є таким:
На 01.01.2012. На 31.12.2012.
Чистий прибуток згiдно П(С)БО -212 -23
Вiдкоригованi витрати, повязанi з виправленнм помилок
Визнанi доходи, повязанi з виправленням помилок,змiни облiкової полiтики 207 4
Застосування критерiїв суттєвостi до МНМА
Разом чистий прибуток -5 -19

Бiзнес - середовище в Українi
Україна переживає полiтичнi та економiчнi змiни, якi вiдобразились та мають вплив на дiяльнiсть пiдприємств, що функцiонують у цьому середовищi.
Вiдповiдно дiяльнiсть в Українi пiдвержена ризикам, що нетиповi для iнших ринкiв. Ця звiтнiсть вiдображає поточну оцiнку керiвництва можливого впливу дiлового середовища на роботу та фiнансову позицiю.

3. Основоположнi принципи пiдготовки звiтностi.
Пiдтвердження вiдповiдностi.
Основою надання фiнансової звiтностi Товариства за 2013 рiк є чиннi Мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi (МСФЗ), Мiжнароднi стандарти бухгалтерського облiку (МСБО) та тлумачення, розробленi Комiтетом з тлумачень мiжнародної фiнансової звiтностi.
Для складання першої фiнансової звiтностi за Мiжнародними стандартами фiнансової звiтностi (МСФЗ) за звiтний 2013 рiк Товариство застосовувало МСФЗ, що чиннi станом на 31.12.2013 року ( станом на 01.01.2012 р., 31.12.2012., 31.12.2013р. застосовувалася єдина редакцiя МСФЗ, якi є обов'язковими до використання при складаннi фiнансової звiтностi станом на 31.12.2013р. - перша фiнансова звiтнiсть).
Принципи облiку.
Фiнансова звiтнiсть складена на основi справедливої вартостi бiологiчних активiв, сiльськогосподарської продукцiї.
Бiологiчнi активи оцiнюються на рiвнi справедливої вартостi, яка вiдповiдає собiвартостi, оскiльки ринкова вартiсть залежить вiд їх собiвартостi, а сума витрат на збут є незначною. Всi iншi активи та зобов'язання враховуються за початковою вартiстю.
Функцiональна валюта та валюта подання.
Українська гривня є функцiональною валютою та валютою подання. Округлення - до тисячi гривень.
Критичнi оцiнки та аргументи стосовно застосування облiкової полiтики.
Складання фiнансової звiтностi у вiдповiдностi з МСФЗ вимагає вiд менеджменту оцiнки, суджень та припущень стосовно того, що може вплинути на вiдображенi у звiтностi суми активiв, зобов'язань, доходiв та витрат. Оцiнки та пов'язанi з ними припущення ґрунтуються на попередньому досвiдi та iнших факторах, якi є обєктивними за даних обставин , та результати яких формують основу для розробки пропозицiй вiдносно вартостi активiв та зобов'язань, вiдображених у облiку. Хоча данi оцiнки базуються на знаннi менеджментом поточних подiй та дiяльностi, фактичнi результати можуть вiдрiзнятися вiд цих оцiнок.
Найбiльш значущими оцiнками та припущеннями є:
Справедлива вартiсть бiологiчних активiв. В зв'язку з вiдсутнiстю активного ринку за визначенням МСБО 41 "Сiльське господарство", справедлива вартiсть бiологiчних активiв визначається їх собiвартiстю.
Справедлива вартiсть сiльськогосподарської продукцiї.
Керiвництво визначає справедливу вартiсть с-г продукцiї з посиланням на дiючу на ринку цiну, як це визначено МСБО 41.
Сезоннiсть виробництва i продажiв.
Основним видом дiяльностi пiдприємства є виробництво с-г продукцiї тваринництва i як допомiжного - рослинництва. Значнi витрати на збiр врожаю, переробку та пiдготовку рiллi на наступний виробничий сезон вiдбуваються в четвертому кварталi. Тому на кiнець року компанiя має активи у виглядi незавершеного виробництва у рослинництвi.


Суттєвi аспекти облiкової полiтики.
Основнi принципи облiкової полiтики ПАТ "Племсервiс" на 2013 рiк затвердженi Наказом №1 по Товариству вiд 02 сiчня 2013 року. Облiкова полiтика вiдповiдає всiм стандартам МСФЗ, чинним на дату складання першої повної фiнансової звiтностi за МСФЗ ( тобто, станом на 31 грудня 2013 року).
Форми звiтiв складено у вiдповiдностi до вимог Нацiонального положення (стандарту) бухгалтерського облiку 1, затверджених наказом Мiнiстерства фiнансiв України №73 вiд 07 лютого 2013 року ( iз змiнами та доповненнями , внесеними наказом Мiнiстерства фiнансiв України №627 вiд 27 червня 2013 року), у межах чинного законодавства, нормативних актiв Мiнiстерства фiнансiв України та мiжнародних стандартiв.

Визнання доходу.
Дохiд визнається в момент реалiзацiї продукцiї, отримання грошових коштiв у виглядi допомог, дотацiй, субсидiй, а також в момент безкоштовного отримання активiв.

Операцiї в iноземнiй валютi.
Операцiй в iноземнiй валютi компанiя не здiйснювала.

Основнi засоби
Власнi основнi засоби
Об'єкти основних засобiв, придбанi до 01 сiчня 2012 року, вказанi по вартостi придбання (введення в експлуатацiю), з урахуванням суми накопиченої амортизацiї та суми втрат вiд зменшення корисностi.
Незалежна оцiнка з метою визначення справедливої вартостi об'єктiв основних засобiв на 01 сiчня 2013 року - не проводилась.
Об'єкти основних засобiв, придбанi пiсля 01 сiчня 2013 року, вiдображенi за початковою вартiстю. Вартiсть активiв , створених власними силами, включає вартiсть матерiалiв,прямих витрат на оплату працi, та вiдповiдної частки накладних витрат.
Якщо об'єкт складається iз частин,якi мають рiзний строк корисного використання, то кожна з цих частин визнається в облiку як окремий об'єкт основних засобiв.

Орендованi основнi засоби.
Орендованих основних засобiв, крiм оренди земельних паїв та земельних дiлянок у пiдприємства - немає. Вся оренда вважається оперативною. Об'єкти оренди на балансi компанiї - не значаться.
Подальшi витрати.
Витрати на замiщення компонента об'єкта основних засобiв,який вiдображається в облiку як окремий об'єкт, капiталiзуються, а вартiсть вилученого компонента списується на витрати перiоду. Всi iншi подальшi витрати капiталiзуються тiльки у тому випадку,якщо вони збiльшують майбутнi економiчнi вигоди вiд використання об'єкта основних засобiв.
Амортизацiя.
Амортизацяя нараховується прямолiнiйним методом протягом усього строку корисного використання кожного окремого активу. Нарахування амортизацiї починається з моменту придбання активу або з момента його готовностi до використання.
Прийнятi строки корисного використання основних засобiв наступнi:

Будiвлi, споруди 20-50 рокiв
Виробниче обладнання 10-20 рокiв
Меблi та офiсне обладнання 3-5 рокiв
Транспортнi засоби 5-10 рокiв

Нематерiальнi активи
Нематерiальнi активи, що придбанi пiдприємством та мають обмежений строк корисного використання, складаються в основному з комп'ютерного програмного забезпечення i вiдображаються в облiку за початковою вартiстю, зменшеною на суму накопиченої амортизацiї та суму збитку вiд зменшення корисностi.

Бiологiчнi активи.
Племiнна худоба (основнi свиноматки, кнури), а також тварини на вiдгодiвлi, - вiдносяться до бiологiчних активiв.
Бiологiчнi активи дiляться на поточнi та необоротнi, в залежностi вiд призначення. Як правило, необоротними активами вважається племiнна худоба, а тварини на вiдгодiвлi до їх розподiлу - поточними бiоактивами.
Бiологiчнi активи вiдображаються за справедливою вартiстю, що вiдповiдає собiвартостi , оскiльки в момент продажу справедлива вартiсть не може бути достовiрно оцiнена.
Витрати на продаж включають всi витрати , пов'язанi з продажем активiв, за вилюченням витрат на доставку активiв на ринок.

Сiльськогосподарська продукцiя.
Урожай сiльськогосподарських культур оцiнюється як сiльськогосподарська продукцiя.
В основному вона використовується для власних потреб як кормова база для тваринництва. Надлишки с-г продукцiї реалiзовуються на ринку.
Сiльськогосподарська продукцiя, отримана при зборi урожаю, яка використовується для власних виробничих потреб, оцiнюється за собiвартiстю в перiодi збору врожаю. А та, яка пiдляагє реалiзацiї - за справедливою вартiстю , зменшеною на витрати на мiсцi продажу в момент продажу.

Запаси
Запаси вiдображаються у звiтностi за найменшою з двох оцiнок: початкової вартостi або чистої вартостi реалiзацiї . Чиста вартiсть реалiзацiї визначається як очiкувана цiна реалiзацiї запасiв в умовах звичайної дiяльностi, зменшена на суму очiкуваних витрат на завершення їх виробництва та реалiзацiї.
Вартiсть сировини на пiдприємствi визначається за середньозваженою цiною, включаючи витрати на придбання, такi як транспортно-заготiвельнi витрати.
Незавершене виробництво i готова продукцiя вiдображаються за виробничою собiвартiстю, яка включає вартiсть сировини, працi, та накладних виробничих витрат, якi пропорцiйно розподiляються за галузями сiльського господарства та видами активiв ( рослинництво, тваринництво) до моменту завершення виробництва ( збору урожаю, вiдгодiвлi).
Матерiальнi iнвестицiї у тваринництво включають корма, медикаменти, ветеринарнi послуги.
Iнвестування в майбутнi урожаї: включають насiння, добрива та культивацiю землi для того, щоб пiдготувати її до наступного посiвного сезону.

Фiнансовi iнструменти
Непохiднi фiнансовi iнструменти
Невиробничi фiнансовi iнструменти включають iнвестицiї в акцiї та борговi цiннi папери., торгову та iншу дебiторську заборгованiсть, простi векселi, грошовi кошти та їх еквiваленти, кредити та позики, а також торгову i iншу кредиторську заборгованiсть.
Непохiднi фiнансовi iнструменти початково оцiнюються за справедливою вартiстю, а для фiнансових iнструментiв без перiодичної оцiнки та списання рiзницi на фiнансовий результат - з урахуванням будь-яких прямих витрат, що мають вiдношення до предмету договору, за виключенням тих, що описанi нижче. Подiї, якi мають мiсце пiсля початкового визнання в облiку непохiдних фiнансових iнструментiв, вiдображаються наступним чином:
Фiнансовий iнструмент визнається в облiку,я кщо пiдприємство стає стороною договiрних вiдносин стосовно iнструмента. Фiнансовi активи перестають iснувати, якщо права пiдприємства на грошовi надходження вiд фiнансових активiв втрачають силу, або якщо пiдприємство передає фiнансовий актив iншiй сторонi разом з ризиками та вигодами , пов'язаними з володiнням активом, без збереження за собою права контролю.
Грошовi кошти та їх еквiваленти включають грошовi кошти на поточних рахунках, в касi та на депозитах до запитання. Банкiвськi овердрафти, що погашаються по запиту банку включаються як компонент грошових коштiв та їх еквiвалентiв з метою складання звiту про рух грошових коштiв.

Iнвестицiї, утримуванi до погашення.
Якщо пiдприємство має намiр i здатне утримувати борговi цiннi папери до настання строку їх погашення, то вони квалiфiкуються як утримуванi до погашення. Iнвестицiї, утримуванi до погашення, оцiнюються за амортизованою вартiстю, розрахованою з використанням методу ефективної процентної ставки та зменшеної на суму збитку вiд зменшення корисностi.
Фiнансовi активи з можливiстю реалiзацiї.
Iнвестицiї в акцiї та визначенi борговi цiннi папери визначаються як фiнансовi активи з можливiстю реалiзацiї. Початково такi активи визнаються за собiвартiстю придбання. Всi подiї пiсля первiсного визнання таких фiнансових активiв призводять до їх вiдображення за справедливою вартiстю, а змiни , крiм збитку вiд зменшення корисностi та валютних курсових рiзниць вiдображаються у власному капiталi. Якщо iнвестицiї вибувають чи перестають вiдповiдати критерiям визнання, накопичений дохiд чи збиток вiдноситься на фiнансовий результат.
Iнвестицiї iз перiодичною оцiнкою та вiднесенням рiзницi на фiнансовий результат.
Фiнансовий iнструмент розглядається як iнструмент з перiодичною оцiнкою та вiднесенням рiзницi на фiнансовий результат, якщо вiн утримується для торгiвлi ним в момент його початкового визнання в облiку.
При початковому визнаннi таких iнвестицiй, прямi витрати по операцiї в момент їх виникнення., вiдносяться на фiнансовий результат.
Iншi.
Iншi непохiднi фiнансовi iнструменти оцiнюються за амортизованою вартiстю, розрахованою з використанням методу ефективної процентної ставки, зменшеної на суму збитку вiд зменшення корисностi. Iнвестицiї в акцiї, що не котируються на фондових бiржах та для яких неможливо достовiрно визначити справедливу вартiсть, оцiнюються за їх початковою вартiстю, зменшеною на суму збитку вiд зменшення корисностi.

Принципи оцiнки за справедливою вартiстю.
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв базується на цiнах активного ринку на дату балансу. В умовах вiдсутностi активного ринку справедлива вартiсть фiнансового iнструменту встановлюється за допомогою цiнових моделей або методики дисконтованих грошових надходжень.
При використаннi методики дисконтова них грошових надходжень,очiкуванi грошовi потоки визначаються виходчи з усiх можливих оцiнок керiвництва та вiдповiдної ставки дисконту, за ринковою процентною ставкою на дату балансу,яка використовується в операцiях з аналогiчними активами. При використаннi цiнових моделей початковi данi визначаються на основi вiдповiдних ринкових оцiнок на дату балансу.

Зменшення корисностi активiв
Фiнансовi активи
Вважається, що вартiсть фiнансових активiв знижується, якщо вiдомо, що одна чи кiлька подiй мають негативний вплив на очiкуванi майбутнi грошовi потоки вiд цього активу.
Збитки вiд зменшення корисностi фiнансових активiв , оцiнених за амортизованою вартiстю , розрахованої як рiзниця мiж вартiстю активiв в облiку та поточною вартiстю очiкуваних майбутнiх грошових потокiв, дисконтова них за вiдповiдною ефективною ставкою вiдсотка.

Збитки вiд зменшення корисностi фiнансових активiв з можливiстю реалiзацiї розраховуються виходячи з їх поточної справедливої вартостi.
Найбiльш важливi фiнансовi активи перевiряються на зменшення корисностi iндивiдуально. Iншi фiнансовi активи оцiнюються за групами подiбних кредитних ризикiв.
Всi збитки вiд змешення корисностi активiв вiдносяться на фiнансовий результат. Будь-якi накопиченi втрати вiд зменшення корисностi фiнансових активiв з можливiстю реалiзацiї, що визнанi ранiше у фондах пiдприємства, вiдносяться на фiнансовий результат.

Вiдновлення вартостi активiв.
Збитки вiд зменшення корисностi активiв зменшуються, якщо вiдновлення їх вартостi може об'єктивно пов'язано з подiєю, пiсля якої збитки вiд зменшення корисностi активiв були визнанi. Вiдновлення вартостi фiнансових активiв, оцiнених за амортизованою вартiстю та активiв з можливiстю реалiзацiї, якi є борговими цiнними паперами, вiдноситься на фiнансовий результат.Вiдновлення вартостi акцiй, визнаються безпосередньо в фондах пiдприємства.

Нефiнансовi активи.
Вартiсть не фiнансових активiв пiдприємства,вiдмiнних вiд запасiв, бiологiчних активiв, с-г продукцiї та вiдкладених податкових активiв, вiдображених в облiку, переглядаються на кожну звiтну дату для того, щоб виявити будь-якi ознаки зменшення корисностi цих активiв. Якщо якiсь ознаки зменшення корисностi виявленi,то встановлюється вiдновлювана вартiсть активiв. Для гудвiлу та нематерiальних активiв , якi мають необмежений строк корисного використання або ще непридатнi до використання, вiдновлювальна вартiсть визначається на кожну звiтну дату.
Збитки вiд зменшення корисностi визнаються,якщо сумиа активiв, вiдображена в облiку, або їх одиниця, що генерує грошовi потоки, перевищує вiдновлювальну вартiсть. Одиниця, що генерує грошовi потоки, - це найменша група активiв, яка пiддається облiку, що генерує грошовi потоки i яка практично не залежить вiд iнших активiв та груп.
Збитки вiд зменшення корисностi вiдносяться на фiнансовий результат. Збитки вiд зменшення корисностi вiдображаються на одиницях, що генерують грошовi потоки та розподiляються таким чином, що спочатку зменшується облiкова вартiсть гудвiлу , а потiм зменшується облiкова вартiсть iнших активiв, що входять до складу одиницi на пропорцiйнiй основi.
Вiдновлювальна вартiсть активу або одиницi, що генерує грошовi потоки, - це бiльша з двох величин: вартiсть використання, чи справедлива вартiсть, зменшена на суму витрат на продаж. При оцiнцi вартостi актива у використаннi, очiкуванi майбутнi грошовi потоки приводяться до поточної вартостi з використанням ставки дисконту до оподаткування,яка вiдображає поточнi ринковi оцiнки вартостi коштiв та ризикiв ,характерних для даного активу.
Збитки вiд зменшення корисностi гудвiлу - не вiдновлюються. Щодо iнших активiв, то зменшення їх корисностi, визнане в попереднiх перiодах, оцiнюється на кожну звiтну дату. Якщо є ознаки зменшення або повного погашення збиткiв внаслiдок змiн у оцiнках для визначення вiдновлювальної вартостi. Збитки вiд зменшення корисностi зменшуються лише до межi облiкової вартостi активу.

Акцiонерний капiтал та дохiд на акцiю.
Дохiд на акцiю визначається шляхом дiлення чистого прибутку на середньозважену кiлькiсть акцiй за перiод.

Податок на прибуток.
Дiяльнiсть компанiї в галузi сiльськогосподарського виробництва звiльнена вiд сплати податку на прибуток. Формою оподаткування для пiдприємства є фiксований сiльгоспподаток, який складає 0,15 % вiд нормативної грошової оцiнки земельної дiлянки (рiллi) та 0,09% вiд нормативної грошової оцiнки багаторiчних насаджень. Фiксований сiльгоспподаток включається до собiвартостi продажiв.
Державнi дотацiї та субсидiї.
В звiтному перiодi отриманi такi субсидiї вiд держави:
Податок на додану вартiсть, що залишився у розпорядженнi товариства та був спрямований на спецрахунок ПДВ , використаний на цiльовi витрати в сумi 105,6 тис.грн. До здiйснення цiльових витрат, ПДВ вiдображається в облiку як вiдстроченi державнi субсидiї та вiдображаються в балансi в складi iншої кредиторської заборгованостi, а суми коштiв зберiгаються на банкiвському рахунку обмеженого використання. Коли цiльовi витрати здiйсненi а грошовi кошти списанi з вiдповiдного банкiвського рахунку, субсидiя визнається iншим операцiйним доходом. Таким же чином вiдображаються в облiку вiдшкодовуванi державою частини вiдсоткiв за кредитами та позиками.
Пiдприємство має право на отримання рiзних урядових програм компенсацiй вартостi сiльськогосподарської технiки , виробленої в Українi, витрат на страхування втрат сiльськогосподарького виробництва, вартостi добрив, вироблених в Українi. Це можуть бути також дотацiї на 1гектар сiльськогосподарських угiдь для вирощування окремих озимих та ярових зернових культур.
У зв'язку з невизначенiстю суми та часу отримання, такi субсидiї визнаються при їх отриманнi.

Виручка вiд реалiзацiї.
Виручка вiд реалiзацiї продукцiї визнається у звiтi про фiнансовi результати( Звiт про сукупний дохiд), коли основнi ризики i вигоди , пов'язанi з володiнням продукцiєю, переходять до покупцiв. Доходи не визнаються, якщо iснує значна невпевненiсть вiдносно можливих повернень товарiв та пов'язаних з цим витрат.
Витрати.
Витрати вiдображаються в облiку за методом нарахувань в момент завершення операцiї.

Платежi з операцiйної оренди.
Платежi, здiйсненi за операцiйною орендою, визнаються в звiтi про фiнансовi результати на прямолiнiйнiй основi протягом усього строку оренди. Пiльги, отриманi вiд операцiйної оренди, визнаються у звiтi про фiнансовi результати як складова сукупних лiзингових платежiв.
ПОЯСНЮВАЛЬНI ПРИМIТКИ
1. Чистi фiнансовi доходи та витрати
Фiнансовi доходи включають вартiсть реалiзацiї фiнансових активiв та отриманi вiдсотки вiд iнвестування коштiв та дивiдендний дохiд, який є в наявностi.
Чистi фiнансовi витрати включають витрати на придбання фiнансових активiв з метою їх подальшого продажу, сплату вiдсоткiв за кредитами.
Всi витрати на сплату вiдсоткiв та iншi витрати за кредитами та позиками вiдображаються в облiку як частина чистих фiнансових витрати в тому перiодi, в якому вони понесенi. Витрати на сплату вiдсоткiв , якi є складовою платежiв по фiнансовiй орендi, визнаються узвiтi про фiнансовi результати при використаннi методу ефективної ставки вiдсотка.
2. Винагорода службовцiв
Пiдприємство зобов'язане вiдшкодовувати службовцям всi витрати, понесенi у випадку отримання ними виробничих травм. Суми цих витрат вiдображаються в облiку в тому перiодi, в якому вони були понесенi.
В обов'язковому порядку пiдприємство здiйснює нарахування та виплати єдиного соцiального внеску до Пенсiйного фонду , якi визначаються вiдповiдно до класу професiйного ризику та заробiтної плати кожного спiвробiтника. Суми цих внескiв вiдображаються в облiку в тому перiодi, в якому були понесенi ( за методом нарахувань).

3.Згортання активiв та зобов'язань
Згортання фiнансових активiв та зобов'язань у фiнансовiй звiтностi можливе тiльки у випадку наявностi пiдтвердженого документально права згортати визнанi суми та намiри розрахуватись на основi нетто, або продати активи з одночасним розрахунком за зобов'язаннями .
Новi стандарти та iнтерпретацiї, якi готуються до прийняття , та ще не прийнятi
Ряд нових стандартiв, поправок до них та iнтерпретацiй ще не увiйшов у силу, i не був застосований для цiєї фiнансової звiтностi .
На сьогоднi керiвництво вивчає, який ефект на фiнансовий стан та результат операцiй очiкується вiд нових стандартiв та поправок.

4. Придбання дочiрнiх пiдприємств у 2013 роцi не було i не очiкується.

5. Основнi засоби.

Короткий виклад змiн в основних засобах за перiод, що закiнчується 31.12.2013р. , показано нижче:
тис.грн.
Будiвлi
та
споруди Машини
та обладнання Транспортнi
засоби Iншi основнi
засоби Всього
1 2 3 4 5
Первiсна вартiсть на 01.01.2012р. 586 547 90 20 1243
Надходження за рiк - 201 - - 201
Перемiщення за рiк - 64 - 4 68
Вибуття за рiк 14 9 3 26
на 31 грудня 2012 року 572 803 87 24 1486
Надходження за рiк 25 144 10 179
Перемiщення за рiк - (66) - 66 -
Переоцiнка за рiк - - - - -
Вибуття за рiк - - - - -
на 31 грудня 2013 року 597 881 87 100 1665
Накопичена амортизацiя на 01.01.2012р.
427
371
86
20 904
Нарахування за рiк 25 93 4 - 122
Вибуття за рiк 14 9 3 - 26
на 31 грудня 2012 року 438 455 87 20 1000
Коригування - 3 - (3) -
Нарахування за рiк 30 108 - 83 221
Вибуття за рiк 21 21
на 31 грудня 2013 року 468 545 87 100 1200
Зменшення корисностi
Залишкова вартiсть
на 31 грудня 2011 року
159
176
4
-
339
на 31 грудня 2012 року 134 348 - 4 486
на 31 грудня 2013 року 129 336 - - 465


6. Бiологiчнi активи
Станом на 31.12.2013р. бiологiчнi активи тваринництва включають наступнi групи:

в тис.грн.
На 31 грудня 2012р. На 31 грудня 2013р. На 31 грудня 2011р.
одиницi сума одиницi сума одиницi Сума
Довгостроковi бiологiчнi активи тваринництва
126
285
134
306
66
152
_ _ _ _ _ _
Поточнi бiологiчнi активи тваринництва
618
311
729
319
429
322
_ _ _ _ _ _





Поголiв'я свиней, що вiдноситься до довгострокових бiологiчних активiв тваринництва, представленi такими групами: свиноматки, кнури.

Поточнi бiологiчнi активи тваринництва включають тварин на вiдгодiвлi, а також племгрупу, ремгрупу, та тварин, прийнятих для реалiзацiї.

Змiни в довгострокових бiологiчних активах та поточних бiологiчних активах , що вiдбулись за звiтний перiод 2013 року, представленi нижче:
в тис.грн.
Довгостроковi бiологiчнi активи тваринництва Поточнi бiологiчнi активи тваринництва Всього
Залишок на 01 сiчня 2012 року 152 322 474
Придбання, надходження 210 1370 1580
Дохiд(збиток) вiд змiни справедливої вартостi в результатi змiни фiзичних характеристик або ринкових цiн

-

-

-
Продажi, вибуття 78 1382 1458
Залишок на 31 грудня 2012 року 285 311 596
Придбання, надходження 153 2129 2282
Дохiд(збиток) вiд змiни справедливої вартостi в результатi змiни фiзичних характеристик або ринкових цiн - - -
Продажi, вибуття 132 2121 2353
Залишок на 31 грудня 2013 року 306 319 625



7. Довгострокова дебiторська заборгованiсть

На 31 грудня 2013 року у акцiонерного товариства не було довгострокової дебiторської заборгованостi.

8. Запаси
Запаси на 31 грудня наведенi нижче:
в тис.грн.
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Готова продукцiя 160 54 482
Виробничi запаси 149 396 185
Незавершене виробництво в рослинництвi
30
37
46
Товари для продажу 49 26 49
Всього запаси 388 513 762



9. Торгова дебiторська заборгованiсть
Торгова дебiторська заборгованiсть на 31 грудня наведена нижче:
в тис.грн.
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Торгова дебiторська заборгованiсть
341
61
7
Резерв сумнiвних боргiв - - -
Всього 341 61 7


9. Iнша дебiторська заборгованiсть

Iнша дебiторська заборгованiсть на 31 грудня наведена нижче:

Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Iнша дебiторська заборгованiсть 170 -
-

Резерв сумнiвних боргiв - - -
Всього 170 - -

10. Статутний капiтал
Статутний капiтал на 31 грудня представлений нижче: тис.грн.
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня2011р.
Сума % сума % сума %
Акцiонери (у кого бiльше 10% акцiй):
в т.ч. Фонд Держмайна 126 25 - - 126 25
в т.ч. Бiгдан Микола Андрiйович 64 12,79 64 12,79 64 12,79
в т.ч.ТОВ "Фiнансовий Альянс" - - 179 35,52 - -
Iншi акцiонери 314 62,21 261 51,69 314 62,21
Всього 504 100 504 100 504 100

Управлiння капiталом.
Полiтика компанiї будується на пiдтримцi стабiльної бази капiтала для виконання своїх зобов'язань перед iнвесторами, кредиторами та довiри на ринку i у пiдтримцi майбутнього розвитку бiзнесу. Наглядова рада слiдкує за складом акцiонерiв та дохiднiстю на вкладений капiтал, який визначається як весь акцiонерний капiтал, за виключенням частки мiноритарiїв.
Наглядова рада намагається пiдтримувати баланс мiж даним вкладенням та iншими бiльш високими рiвнями вкладень капiталу з точки зору вигод, безпеки. Мета компанiї - пiдтримувати дохiднiсть на вкладений капiтал на рiвнi, не меншому нiж вiд 10 до 15%.
Компанiя не купує власнi акцiї. Протягом звiтного перiоду не вiдбувалось нiяких змiн у пiдходi до управлiння капiталом.
Компанiя не є субєктом регулювання у вiдносинах вимог до капiталу.
12. Полiтика виплати дивiдендiв
Дивiдендна полiтика спрямована на те, щоб виплачувати дивiденди на рiвнi послiдовного зростання Компанiї у вiдповiдностi з планами розвитку, пiдтримання розумного рiвня лiквiдностi. Поточна позицiя Наглядової ради - рекомендувати загальним зборам акцiонерiв не декларувати виплату дивiдендiв за 2013 рiк, поки не буде затверджена фiнансова звiтнiсть на 31 грудня 2013 року.
Дивiдендна полiтика буде перiодично переглядатися , i виплата дивiдендiв в майбутньому буде регулюватися актами Наглядової ради та Зборiв акцiонерiв. Будуть враховуватись рiзноманiтнi фактори, включаючи дiловi перспективи, майбутнiй дохiд, наявнiсть вiльних грошових ресурсiв, фiнансового стану, планiв розвитку та вимог українського законодавства.
Крiм того, виплата майбутнiх дивiдендiв можлива тiльки, якщо сума капiталу перевищує суму статутного фонду та резервiв, необхiдних для пiдтримки дiяльностi компанiї.
Всi акцiї мають рiвнi права на отримання дивiдендiв.
Привiлейованi акцiї не випускались.
13. Частка меншостi
Оскiльки компанiя не здiйснювала придбання нових пiдприємств, частки меншостi у фiнансовiй звiтностi пiдприємства - немає.
14. Кредити та позики
Кредити та позики протягом поточного перiоду компанiєю не отримувались та не надавались.
Запозичень вiд пов'язаних осiб не було.

15. Iнша кредиторська заборгованiсть
. Iнша кредиторська заборгованiсть на 31 грудня представлена нижче: тис.грн.
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31грудня 2011р.
Зобов'язання з ПДВ - - -
Iншi податки та сплати 4 2 4
Аванси покупцiв - - 59
Заборгованiсть з оплати працi 13 - 24
Заборгованiсть по соцiальному страхуванню 6 - 11
Розрахунки за оренду землi - 1 -
Резерв невикористаних вiдпусток - 39 -
Зобов'язання з фiксовано податку - - -
Вiдсотки до сплати - - -
Iнше - - -
Разом 23 42 98


16. Продажi
Продажi за 12 мiсяцiв, що закiгчились 31 грудня, склали: тис.грн. з ПДВ
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Продукцiя тваринництва 2154 2556
1270

Продукцiя рослинництва 295 161 652
Iншi продажi 1 3 1
Всього 2450 2720 1923
Увесь обсяг виручки вiд реалiзацiї отримано вiд продажiв продукцiї на внутрiшньому ринку України.
17. Собiвартiсть реалiзованої продукцiї
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї за 12 мiсяцiв, що закiнчились 31 грудня , склала:
тис.грн.
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Продукцiя тваринництва 1632 1982 1330
Продукцiя рослинництва 280 123 247
Iншi продажi - - -
Всього 1912 2105 1577
18. Iнший операцiйний дохiд
Iнший операцiйний дохiд за 12 мiсяцiв, що закiнчуються 31 грудня, склав: тис.грн.
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Державнi дотацiї з ПДВ 166 106 166
Держдотацiї з компенсацiї вiдсоткiв по кредитах - - -
Iншi державнi дотацiї вiдносно сiльського господарства 7 - 48
Змiна справедливої вартостi бiологiчних активiв - - -
Дохiд вiд реалiзацiї основних засобiв - 18 -
Iншi доходи 3 -
Всього 176 124 214

19. Загальноадмiнiстративнi витрати
Загальноадмiнiстративнi витрати за 12 мiсяцiв, що закiнчились 31 грудня, склали: тис.грн.
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Зарплата та нарахування 118 99 292
Амортизацiя 5 3 7
Професiйнi послуги 15 24 61
Матерiали 9 27 9
Транспорт - - -
Зв'язок 3 3 5
Ремонт та обслуговування основних ОЗ 6 5 1
Iншi витрати 44 11 44
Всього 200 172 419

20. Витрати на реалiзацiю та доставку
Витрати на реалiзацiю i доставку за 12 мiсяцiв, що закiнчились 31 грудня склали:
тис.грн.
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Транспорт - - -
Резерв сумнiвних боргiв - - -
Зарплата та нарахування - - -
Реклама - - -
Зв'язок - - -
Професiйнi послуги 4 8 6
Iншi витрати - - -
Всього 4 8 6

21. Iншi операцiйнi витрати
Iншi операцiйнi витрати за 12 мiсяцiв, що закiнчились 31 грудня, склали:
тис.грн.
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Списання активiв 11 1 -
Благодiйнiсть 11 5 24
Витрати на соцiальну сферу 45 39 -
Iншi 9 11 2
Всього 76 56 26
22. Чистi фiнансовi витрати
Чистi фiнансовi витрати за 12 мiсяцiв, що закiнчились 31 грудня, склали:

Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Процентнi витрати - - -
Переоцiнка позик та векселiв за справедливою вартiстю - - -
Курсовi рiзницi - - -
Процентнi доходи - - -
Iншi фiнансовi витрати 425 72 65
Всього 425 72 65

Витрати, пов'язанi з податком на прибуток.
Оскiльки формою оподаткування компанiї є фiксований сiльськогосподарський податок, витрат та вигод, пов'язаних з податком на прибуток, пiдприємтсво у звiтному перiодi не мало.
Тимчасовi та постiйнi податковi рiзницi - не розраховувались, як i вiдклаленi податковi активи та зобов'язання.

24. Финансовi iнструменти
Компанiя вiдчуває вплив наступних ризикiв внаслiдок використання фiнансових iнструментiв:
" кредитний ризик
" ризик лiквiдностi
" ринковий ризик
В цiй примiтцi надається iнформацiя про те, яким чином компанiя вiдчуває вплив кожного з цих ризикiв, а також мета, методики та процес вимiрювання i управлiння ризиками.
Повна вiдповiдальнiсть за органiзацiю та контроль ризик-менеджмента покладається на Наглядову Раду. Завдання ризик-менеджементу полягає у визначеннi вiдповiдних порогiв ризикiв та контрольних процедур з метою створення середовища дисциплiни та конструктивного контролю, в якому усi спiвробiтники розумiють свої функцiї та обов'язки.
Оскiльки на пiдприємствi не створена окрема система внутрiшнього аудиту, її функцiї покладаються на Правлiння та Ревiзiйну комiсiю. Цi структури беруть ра себе вiдповiдальнiсть за регулярнi перевiрки системи контролю та процедур ризик-менеджменту з подальшим наданням результатiв таких перевiрок Наглядовiй Радi.
Кредитний ризик
Кредитним ризиком вважається ризик фiнансових втрат у випадках, коли покупець або iнша сторона не виконує свої зобов'язання за контрактом. Ризик виникає переважно iз дебiторської заборговваностi або iнвестицiйних цiнних паперiв.
Торгова та iнша дебiторська заборгованiсть
На мiру впливу на компанiю кредитного ризику впливають переважно iндивiдуальнi характеристики кожного покупця та залежнiсть продажiв вiд конкретних покупцiвКерiвництво компанiї затвердило таку кредитну полiтику, коли платоспроможнiсть кожного нового покупця аналiзується, тiльки пiсля чого йому можуть бути наданi певнi преференцiї ( вiдстрочки) в оплатi. Окремi розмiри покупки встановлюються для кожного покупця, i переглядаються щоквартально. Покупцi, платоспроможнiсть яких за оцiнками пiдприємства, не вiдповiдає встановленим критерiям, можуть укладати угоди тiльки на принципах передплати.
Гарантiї
Станом на 31 грудня 2013 року у компанiї не було нiяких несплачених ( непогашених) гарантiй.

(с) Ризик лiквiдностi
Ризик лiквiдностi - це ризик того, що компанiя не зможе виконати свої фiнансовi зобов'язання при настаннi строку їх погашення. Полiтика компанiї направлена на те, щоб забезпечити, по можливостi, такий рiвень лiквiдностi, який у будь-який момент зможе дозволити компанiї виконати свої зобов'язання, щоб уникнути втрат та негативного впливу на репутацiю компанiї.
Як правило, компанiя гарантує, що має достатньо грошових коштiв до запитання для того,щоб покрити очiкуванi операцiйнi витрати протягом 60 днiв, включаючи обслуговування фiнансових зобов'язань в режимi нормального функцiонування. Це не стосується обставин форс-мажору, якi не можуть бути спрогнозованi i запланованi.
(d) Ринковий ризик
Ринковий ризик полягає в тому, що змiни в ринкових цiнах, валюних курсах, процентних ставках та цiнах на акцiї можуть вплинути на дохiд компанiї або на вартiсть її фiнансових iнструментiв. Мета управлiння ринковим ризиком полягає у виявленнi, контролю проявiв ринкового ризику та утримання його в межах приемливих параметрiв.
Валютний ризик
Компанiя не вiдчуває впливу валютних ризикiв, оскiлькине проводитьоперацiї в iноземних валютах.
Процентний ризик
Змiни в процентних ставках впливають переважно на запозичення, змiнюючи їх справедливу вартiсть ( для боргiв з фiксованою ставкою), або майбутнi грошовi потоки ( для боргiв з плаваючою ставкою). Для мiнiмiзацiї процентного ризику, компанiя залучає в основному кредити з фiксованими процентними ставками. Розмiр ставок визначається ринковими пропозицiями на момент запозичення.
Iншi ризики змiни ринкових цiн
Компанiя не змiнює цiновi пропозицiї у вiдповiдностi з ринковими коливаннями , оскiльки при формуваннi цiни продажу керується собiвартiстю та фiксованим розмiром рентабельностi.
Акцiї компанiї не котируються на фондових бiржах, тому провести аналiз їх чутливостi до ринкових коливань на звiтну дату не є можливим.
(e) Справедлива вартiсть
Очiкувана справедлива вартiсть фiнансових активiв i зобов'язань визначається з використанням iнформацiї з вiдкритих джерел i вiдпвiднi методологiї оцiнки.
Справедлива вартiсть оцiнки основана на судженнях стосовно очiкуваних майбутнiх грошових потокiв , поточних економiчних факторiв, особливостей ризику фiнансових iнструментiв та iнших факторiв.
Для усiх фiнансових активiв i зобов'язань визначена вартiсть наближена до справедливої на 31 грудня 2013,2012 та 2011 року.
Чутливiсть до кредитного ризику
Вартiтсь фiнансових активiв, вiдображених а облiку, являє собою максимальну суму кридитного ризику. Максимальна сума, яка може мати вплив кредитного ризику на звiтну дату складає:
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Облiгацiї пов'язаних осыб - - -
Iнвестицiї утримуванi до погашення - - -
Iнвестицiї - - -
Торгiвельна дебiторська заборгованiсть 341 61 7
Iнша дебiторська заборгованiсть 170 - -
Векселi до отримання - - -
Грошовi кошти 21 44 87
Всього 532 105 94

Втрати вiд зниження вартостi
Змiни у визнаннi зменшення вартостi вiдносно торгiвельної та iншої дебiторської заборгованостi протягом звiтного перiоду були наступними:
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Баланс на 31 число - - -
Змiни у звiтi про фiнансовi результати - - -
Всього - - -


Ризик лiквiдностi
Нижче наведенi контрактнi строки погашення непохiдних фiнансових зобов'язань, включаючи процентнi платежi:
тис.грн.
31 грудня 2013 р. Сума вiдображена
у звiтностi Реальнее зобов'язання До
одного
року Вiд одного року до двох
рокiв Бiльше двох рокiв
Банкiвськi кредити - - - - -
Запозичення у пов'язаних осiб - - - - -
Облiгацiї - - - - -
Торгова та iнша кредиторська заборгованiсть 89 89 89 - -
Всього 89 89 89 - -

тис.грн.
31 грудня 2012 р. Сума вiдображена
у звiтностi Реальнее зобов'язання До
одного
року Вiд одного року до двох
рокiв Бiльше двох рокiв
Банкiвськi кредити - - - - -
Запозичення у пов'язаних осiб - - - - -
Облiгацiї - - - - -
Торгова та iнша кредиторська заборгованiсть 475 475 475 - -
Всього 475 475 475 - -

тис.грн.
31 грудня 2011 р. Сума вiдображена
у звiтностi Реальнее зобов'язання До
одного
року Вiд одного року до двох
рокiв Бiльше двох рокiв
Банкiвськi кредити - - - - -
Запозичення у пов'язаних осiб - - - - -
Облiгацiї - - - - -
Торгова та iнша кредиторська заборгованiсть 154 154 154 - -
Всього 154 154 154 - -

25. Зобов'язання
(a) Соцiальнi зобов'язання
Компанiя здiйснює внески в обовязковi соцiальнi фонди та планує взяти участь у добровiльних соцiальних програмах. Цi витрати зареєстрованi в перiодi, коли вони понесенi.
(b) Операцiйний лiзинг
Компанiя не орендує складськi та виробничi примiщення. Але орендує рiллю за довгостроковими угодами оренди та землi промислового призначення. Землi сiльськогосподарського призначення орендованi у мiсцевих органiв влади та приватних осiб Загальна площа орендованих земель на 31 грудня складає 22,6 га.
Майбутнi мiнiмальнi оренднi платежi за операцiйною орендою, яка не пiдлягає анулюванню, на 31 грудня складають: тис.грн.
Статтi 31 грудня 2012р. 31 грудня 2013р. 31 грудня 2011р.
Землi промислового призначення - - -
До року - - -
Вiд року до п'яти - - -
Бiльше п'яти рокiв - - -
Землi сiльськогосподарського призначення
До року
Вiд року до п'яти
Бiльше п'яти рокiв 27 27 18
Всього 27 27 18

26. Додатковi витрати
(a) Страхування
Поки страхова iндустрiя в Українi розвинена недостатньо, багато форм страхування бiзнесу - недоступнi. Обмеженiсть страхування не дає можливостi покриття страховими полiсами таких ризикiв, як призупинення бiзнесу, руйнування власностi вiд третiх осiб або стихiйних лих. Тому втрата або руйнування певних активiв можуть мати негативний ефект на дiяльнiсть та фiнансовий стан компанiї.
(b) Судовi процеси
Компанiя втягнута в рiзне судочинство у звичайних умовах ведення бiзнесу. Менеджмент очiкує, що результат таких подiй не буде мати значний матерiальний вплив на фiнансовий стан або результати дiяльностi.
(c) Додатковi податковi зобов'язання
В звязку з тим, що компанiя звiльнена вiд податку на прибуток i є платником фiксованого сiльськогосподарського податку, - на даний час вiдсутнi ризики щодо податкiв на прибуток. Але часто змiнюване податкове законодавство може бути предметом накладення серйозних штрафiв та стягнень. Цi факти створюють значнi податковi ризики для компанiї. Хоча на сьогоднi немає нiяких суттєвих спорiв з будь-яким податковим органом.
27. Операцiї з пов'язаними сторонами
Пов'язанi сторони включають акцiонерiв, управлiнський персонал та їх близькi члени сiм'ї , асоцiйованi компанiї та компанiї пiд спiльним контролем власникiв.
Компанiя не здiйснює будь-яких операцiй з пов'язаними сторонами у звичайних умовах ведення бiзнесу, саме: придбання, продажу. У зв'язку з чим немає дебiторської та кредиторської заборгованостi, кредитiв та позик.


Винагороди директорiв
Директори ( голова правлiння, члени Наглядової Ради) - це тi керiвники, якi мають повноваження та несуть вiдповiдальнiсть за планування,управлiння та контроль дiяльностi компанiї.
Винагорода голови правлiння компанiї за 12 мiсяцiв наведена нижче:
тис. грн. 2013 2012 2011
Заробiтна плата та iншi доходи 39 50 108


28. Подiї пiсля дати балансу.
Пiсля дати складання фiнансової звiтностi не вiдбувалось важливих подiй, якi б могли вплинути на ринкову вартiсть акцiй.

Голова правлiння _______________ М.А.Бiгдан
Головний бухгалтер ________________ Н.М.Помуран