ПРАТ "Племсервіс"

Код за ЄДРПОУ: 00703351
Телефон: 05365 34344
e-mail: plemservis@emitent.net.ua
Юридична адреса: 39071 смт Градизьк вул. Київська, 89 Глобинського р-ну, Полтавської обл.
 

Річний звіт за 2012 рік

12. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Вiдкрите акцiонерне товариство "Племсервiс" створено на базi Градизького племпiдприємства в груднi 1996 року. В груднi 1996 року шляхом приватизацiї Градизького племпiдприємства було створено Вiдкрите акцiонерне товариство "Племсервiс", про що було видане свiдоцтво № 83 вiд 27.12.1996 року, видане нове свiдоцтво №586122, номер запису до ЄДР 15611200000000188. Важливих подiй розвитку ( в тому числi злиття, подiлу, приєднання, перетворення, видiлу) в звiтному роцi не було. Загальними зборами акцiонерiв 28.10.2011 року було прийнято рiшення про змiну найменування вiдкритого акцiонерного товариства "Племсервiс" на публiчне акцiонерне товариство "Племсервiс" вiдповiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства".
Організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Органiзацiйна структура пiдприємства виглядає таким чином - свинарники, пiдсобне господарство по вирощуванню кормiв та адмiнiстрацiя. Фiлiй, дочiрнiх пiдприємств iнших вiдокремлених пiдпроздiлiв немає. Змін в організаційній структурі не було.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Будь-яких пропозицiй щодо реорганiзацiї Товариства з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Основним видом діяльності компанії є сільськогосподарське виробництво. Виробнича база знаходиться в смт Градизьк вул. Київська, 89.
Головним напрямком діяльності є вирощування племінних свиней. Власна продукція рослинництва використовується для відгодівлі поголів'я.
Облікова політика підприємства в перевіряємому періоді здійснювалась згідно наказу керівника № 1 від 03.01.2012 р.
Відповідно до положень облікової політики ведення бухгалтерського обліку
забезпечено згідно вимог Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову
звітність в Україні" та розроблених у відповідності з ним національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.
За концептуальну основу складання та подання фінансової звітності підприємства, починаючи з 01 січня 2012 року прийнято міжнародні стандарти бухгалтерського обліку та фінансової звітності ( надалі МСБО та МСФЗ). Складання фінансової звітності за МСФЗ здійснено шляхом її трансформації у відповідності з правилами, опублікованими Радою з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.
Підприємство подає звітність за 2012 рік за МСФЗ вперше.
Складовою аудиту фінансової звітності є огляд облікової політики та інших пояснювальних записок, - що в цілому забезпечують визначення відповідності інформації, поданої у звітності, таким критеріям, як доречність та надійність.
Фінансові звіти було підготовлено на основі історичної собівартості, крім переоцінки окремих класів основних засобів, незавершеного будівництва, перекласифікації малоцінних активів на оборотні та необоротні, здійснення оцінки біологічних активів за справедливою вартістю, зміна оцінок інших активів та зобов'язань.
Межа суттєвості встановлена в сумі 1000 грн. до всіх суттєвих статей фінансової звітності.
Українська гривня є функціональною валютою та валютою подання. Округлення - до тисячі гривень.
Сезонність виробництва в основному стосується рослинництва. Значні витрати на збір врожаю, переробку та підготовку ріллі на наступний виробничий сезон відбуваються в четвертому кварталі. Тому на кінець року підприємство має активи у вигляді незавершеного виробництва у рослинництві.
Операцій в іноземній валюті товариство не здійснює.
Увесь обсяг виручки від реалізації отримано від продажів продукції на внутрішньому ринку України.
Визнання, класифікація та оцінка активів товариства станом на 31 грудня 2012 р. проведена об'єктивно і відповідає таким критеріям: існує ймовірність отримання майбутніх економічних вигод, оцінка активів може бути достовірно визначена.
Основні засоби.
Об'єкти основних засобів, придбані до 01 січня 2012 року, вказані по вартості придбання (введення в експлуатацію), з урахуванням суми накопиченої амортизації та суми втрат від зменшення корисності.
Незалежна оцінка з метою визначення справедливої вартості об'єктів основних засобів на 01 січня 2012 року - не проводилась.
Об'єкти основних засобів, придбані після 01 січня 2012 року, відображені за початковою вартістю,зменшеною на суму акумульованої амортизації за період та на суму збитку від зменшення корисності. Вартість активів , створених власними силами, включає вартість матеріалів,прямих витрат на оплату праці, та відповідної частки накладних витрат.
У фінансовій звітності статті основних засобів деталізовано за класами відповідно до МСБО 16.
Нематеріальні активи, що придбані підприємством та мають обмежений строк корисного використання, складаються в основному з комп'ютерного програмного забезпечення і відображаються в обліку за початковою вартістю, зменшеною на суму накопиченої амортизації та суму збитку від зменшення корисності.
Для формування звітності за статтями біологічних активів, сільськогосподарської продукції на час збирання урожаю та державних грантів використовується МСБО 41.
Племінний фонд ( свиноматки, хряки), а також тварини на відгодівлі - відносяться до біологічних активів.
Оцінка запасів для формування фінансової звітності за МСФЗ здійснена відповідно до МСБО 2.
Інші запаси ( матеріали, запчастини, МШП) у фінансовій звітності оцінюються за меншою з двох величин: собівартість або чиста вартість реалізації, що відповідає МСФЗ 2 "Запаси".
Вибуття запасів при відпусканні запасів у виробництво та при відпуску продукції у реалізацію оцінюється за методом ФІФО.
Оцінку дебіторської заборгованості для складання фінансової звітності проведено у відповідності з вимогами МСБО 1: дебіторська заборгованість відображається у балансі за справедливою вартістю. При розкритті інформації наводиться історична вартість і сума коригування до справедливої вартості (нарахованого резерву).
Грошові кошти та їх еквіваленти включають грошові кошти на поточних рахунках та в касі.
Для нематеріальних активів , які мають необмежений строк корисного використання або ще непридатні до використання, відновлювальна вартість визначається на кожну звітну дату.
Текст аудиторського висновку Товариство з обмеженою відповідальністю
"Аудиторська фірма "ОЛЕСЯ"
м. Київ, вул. Виборзька, 81/83, оф.4, тел.-факс. 044-458-05-88
п.рах.26005060403377 у Філії "Розрахунковий центр"
ПАТ "Приватбанк" у м. Києві, МФО 320649,
Код ЄДРПОУ 22930490
Свідоцтво АПУ про включення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів
№ 4423 від 24 лютого 2011 р.
м.Київ 12 лютого 2013 р.

АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
щодо фінансової звітності
Публічого акціонерного товариства "Племсервіс"
за 2012 рік



- Власникам цінних паперів
- Керівництву емітента





1. Вступний параграф
1.1. Основні відомості про емітента.

Повне найменування: Публічне акціонерне товариство "Племсервіс".
Ідентифікаційний код: 00703351.
Місцезнаходження: 39071, Полтавська обл. Глобинський район, смт.Градизьк, вул..Київська, 89.
Дата державної реєстрації: 27 грудня1996 року.
Товариство утворено відповідно до Наказу Регіонального відділення Фонду державного майна України у Полтавській області від 18 грудня 1996 року № 409-АТ шляхом перетворення державного підприємства "Градизьке підприємство по племінній справі і штучному осіменінню сільськогосподарських тварин".
Номер запису в ЄДР 1 561 120 0000 000188.
Види діяльності за КВЕД-2010:
Основні види діяльності за КВЕД-2010:
01.46 Розведення свиней;
01.11 Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур;
01.62 Допоміжна діяльність у тваринництві;
46.21 Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин;
46.23 Оптова торгівля живими тваринами;
47.81 Роздрібна торгівля з лотків на ринках харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами.
У 2012 році основним видом діяльності підприємства було вирощування племінної худоби (свиней).
Філій та відокремлених підрозділів товариство не має.


Дозволи на діяльність:
- Ліцензія Мінагрополітики та продовольства України серія АВ № 597269 від 17 вересня 2012 року на торгівлю племінними ( генетичними) ресурсами, проведення генетичної експертизи походження та аномалій тварин.
Філій та відокремлених підрозділів підприємство не має.
1.2. Опис аудиторської перевірки.
1.2.1.Відповідність законодавчим та нормативним вимогам.
Аудит було заплановано і здійснено відповідно до Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг (далі - МСА), - з урахуванням Вимог до аудиторського висновку, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 1360 від 29.09.2011 р., зареєстрованого в Мін"юсті 28 листопада 2011 р. за № 1358/20096 "Про затвердження Вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики", рішенням № 472 НКЦПФР від 03.04.2012 р.,
- в яких вимагається дотримання етичних вимог, планування та виконання аудиту для забезпечення обґрунтованої впевненості в тому, що фінансові звіти не містять суттєвих викривлень.
Аудитором перевірено повний комплект річної фінансової звітності ПАТ "Племсервіс" за 2012 рік, а саме: Звіт про фінансовий стан (Баланс), Звіт про прибутки і збитки ( про фінансові результати), Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та Примітки до річної фінансової звітності, - складені у відповідності до Міжнародних стандартів фінансової звітності ( надалі МСФЗ), включаючи Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО) та Тлумачення (КТМФЗ, ПКТ), затверджені Радою з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку зі змінами станом на 1 січня 2012 року. Ці звіти показують зміни фінансового стану за 2012 фінансовий рік, який закінчився 31 грудня 2012 року. МСФЗ застосовуються виключно до фінансової звітності, і не стосуються іншої інформації та документів, що використовуються в річному звіті, щоб користувачі могли відрізняти інформацію, складену при застосуванні МСФЗ, від іншої інформації, яка може бути корисною для користувачів, але не є предметом цих вимог.
1.2.2. Обсяг та масштаб перевірки.
Перевірка проводилась в таких обсягах:
- договори господарської діяльності, банківські та касові документи, регістри обліку активів, журнали-ордери та відомості по рахунках, головна книга та фінансова звітність за 2012 рік - суцільним порядком;
- розрахунки та інші документи первинного обліку - вибірково;
- звірка розрахунків з бюджетом та позабюджетними фондами - не проводилась.
1.3. Важливі аспекти облікової політики та інші примітки до фінансової звітності
1.3.1. Концептуальна основа складання звітності. Принципи обліку.
Основним видом діяльності компанії є сільськогосподарське виробництво. Виробнича база знаходиться в смт Градизьк вул. Київська, 89.
Головним напрямком діяльності є вирощування племінних свиней. Власна продукція рослинництва використовується для відгодівлі поголів'я.
Облікова політика підприємства в перевіряємому періоді здійснювалась згідно наказу керівника № 1 від 03.01.2012 р.
Відповідно до положень облікової політики ведення бухгалтерського обліку
забезпечено згідно вимог Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову
звітність в Україні" та розроблених у відповідності з ним національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.
За концептуальну основу складання та подання фінансової звітності підприємства, починаючи з 01 січня 2012 року прийнято міжнародні стандарти бухгалтерського обліку та фінансової звітності ( надалі МСБО та МСФЗ). Складання фінансової звітності за МСФЗ здійснено шляхом її трансформації у відповідності з правилами, опублікованими Радою з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.
Підприємство подає звітність за 2012 рік за МСФЗ вперше.
Складовою аудиту фінансової звітності є огляд облікової політики та інших пояснювальних записок, - що в цілому забезпечують визначення відповідності інформації, поданої у звітності, таким критеріям, як доречність та надійність.
Фінансові звіти було підготовлено на основі історичної собівартості, крім переоцінки окремих класів основних засобів, незавершеного будівництва, перекласифікації малоцінних активів на оборотні та необоротні, здійснення оцінки біологічних активів за справедливою вартістю, зміна оцінок інших активів та зобов'язань.
Межа суттєвості встановлена в сумі 1000 грн. до всіх суттєвих статей фінансової звітності.
Українська гривня є функціональною валютою та валютою подання. Округлення - до тисячі гривень.
Сезонність виробництва в основному стосується рослинництва. Значні витрати на збір врожаю, переробку та підготовку ріллі на наступний виробничий сезон відбуваються в четвертому кварталі. Тому на кінець року підприємство має активи у вигляді незавершеного виробництва у рослинництві.
Операцій в іноземній валюті товариство не здійснює.
Увесь обсяг виручки від реалізації отримано від продажів продукції на внутрішньому ринку України.

1.3.2. Активи.
Визнання, класифікація та оцінка активів товариства станом на 31 грудня 2012 р. проведена об'єктивно і відповідає таким критеріям: існує ймовірність отримання майбутніх економічних вигод, оцінка активів може бути достовірно визначена.
Основні засоби.
Об'єкти основних засобів, придбані до 01 січня 2012 року, вказані по вартості придбання (введення в експлуатацію), з урахуванням суми накопиченої амортизації та суми втрат від зменшення корисності.
Незалежна оцінка з метою визначення справедливої вартості об'єктів основних засобів на 01 січня 2012 року - не проводилась.
Об'єкти основних засобів, придбані після 01 січня 2012 року, відображені за початковою вартістю,зменшеною на суму акумульованої амортизації за період та на суму збитку від зменшення корисності. Вартість активів , створених власними силами, включає вартість матеріалів,прямих витрат на оплату праці, та відповідної частки накладних витрат.
Якщо об'єкт складається із частин, які мають різний строк корисного використання, то кожна з цих частин визнається в обліку як окремий об'єкт основних засобів.
Витрати на заміщення компонента об'єкта основних засобів,який відображається в обліку як окремий об'єкт, капіталізуються, а вартість вилученого компонента списується на витрати періоду. Усі інші подальші витрати капіталізуються тільки у тому випадку, якщо вони збільшують майбутні економічні вигоди від використання об'єкта основних засобів.
У фінансовій звітності статті основних засобів деталізовано за класами відповідно до МСБО 16.
Амортизація необоротних активів нараховується прямолінійним методом протягом усього строку корисного використання кожного окремого активу. Нарахування амортизації починається з моменту придбання активу або з моменту його готовності до використання.
Нематеріальні активи
Нематеріальні активи, що придбані підприємством та мають обмежений строк корисного використання, складаються в основному з комп'ютерного програмного забезпечення і відображаються в обліку за початковою вартістю, зменшеною на суму накопиченої амортизації та суму збитку від зменшення корисності.
Біологічні активи.
Для формування звітності за статтями біологічних активів, сільськогосподарської продукції на час збирання урожаю та державних грантів використовується МСБО 41.
Племінний фонд ( свиноматки, хряки), а також тварини на відгодівлі - відносяться до біологічних активів.
Необоротними активами вважається племінний фонд, а тварини на відгодівлі до їх розподілу - поточними біоактивами.
Біологічні активи відображаються за справедливою вартістю, що відповідає собівартості , оскільки до моменту продажу їх справедлива вартість не може бути достовірно оцінена.
Витрати на продаж включають усі витрати , пов'язані з продажем, за виключенням витрат на доставку активів на ринок.
Запаси
Оцінка запасів для формування фінансової звітності за МСФЗ здійснена відповідно до МСБО 2.
Сільськогосподарська продукція.
Урожай сільськогосподарських культур оцінюється як сільськогосподарська продукція.
В основному вона використовується для власних потреб як кормова база для тваринництва. Надлишки продукції реалізовуються на активному ринку.
Сільськогосподарська продукція, отримана при зборі урожаю, яка використовується для власних виробничих потреб, оцінюється за собівартістю в періоді збору врожаю. А та, яка підлягає реалізації - за справедливою вартістю , що визначається на основі ринкових цін в регіоні, за мінусом очікуваних витрат на продаж. Зміни цієї вартості визнаються у прибутку або збитку в періоді зміни.
Інші запаси ( матеріали, запчастини, МШП) у фінансовій звітності оцінюються за меншою з двох величин: собівартість або чиста вартість реалізації, що відповідає МСФЗ 2 "Запаси".
Вибуття запасів при відпусканні запасів у виробництво та при відпуску продукції у реалізацію оцінюється за методом ФІФО.
Дебіторська заборгованість.
Оцінку дебіторської заборгованості для складання фінансової звітності проведено у відповідності з вимогами МСБО 1: дебіторська заборгованість відображається у балансі за справедливою вартістю. При розкритті інформації наводиться історична вартість і сума коригування до справедливої вартості (нарахованого резерву).
Фінансові інструменти
Невиробничі фінансові інструменти включають інвестиції в акції та боргові цінні папери, торгову та іншу дебіторську заборгованість, прості векселі, грошові кошти та їх еквіваленти, кредити та позики, а також торгову і іншу кредиторську заборгованість.
Грошові кошти та їх еквіваленти включають грошові кошти на поточних рахунках та в касі.
У звітному періоді товариство не утримувало боргові цінні папери до настання строку їх погашення та не здійснювало інвестицій у інші фінансові інструменти.
Інвестиції в акції та визначені боргові цінні папери визначаються як фінансові активи з можливістю реалізації. Початково такі активи визнаються за собівартістю придбання. Всі події після первісного визнання таких фінансових активів призводять до їх відображення за справедливою вартістю, а зміни відображаються у власному капіталі. Якщо інвестиції вибувають чи перестають відповідати критеріям визнання, накопичений дохід чи збиток відноситься на фінансовий результат.
Для нематеріальних активів , які мають необмежений строк корисного використання або ще непридатні до використання, відновлювальна вартість визначається на кожну звітну дату.

1.3.3. Пасиви.
Акціонерний капітал та дохід на акцію.
До власного капіталу включено статутний капітал, інший додатковий капітал, резервний фонд, нерозподілений прибуток.
Статутний капітал Публічного акціонерного товариства "Племсервіс" заявлено в сумі 503 590 грн (п'ятсот три тисячі п'ятсот дев'яносто) грн. Він складається з 2 104 360 (два мільйони сто чотири тисячі триста шістдесят) простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 (нуль грн.., 25 коп.) гривень кожна.
Реєстрація цінних паперів здійснена Полтавським територіальним управлінням ДКЦПФР. Свідоцтво про реєстрацію випуску акцій № 48/16/1/11 від 27.05.2011 р.
Акції існують в бездокументарній формі, прості, іменні.
Ціна продажу під час розміщення - номінальна вартість акцій.
Привілейовані акції не випускались.
Акціонерами компанії станом на 31.12.2012 року є 282 особи.
Акціонерами, що володіють часткою більше 10% статутного капіталу, є:
1. Бігдан Микола Андрійович володіє акціями компанії в кількості 257 644 штук, на загальну суму 64 411 грн. що становить 12, 7904 %;
2. Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області - код ЄДРПОУ 22527015, адреса м. Полтава, вул. Леніна 1/23, є власником 503 591 шт. акцій, на загальну суму 125 897,75 грн., що становить 25,000%.
На 31.12.2012 р. акції в сумі 503 590 грн. повністю сплачені акціонерами.
Частка державної власності в статутному капіталі ПАТ "Племсервіс складає " - 25%.
Дохід на акцію визначається шляхом ділення чистого прибутку на середньозважену кількість акцій за період. Оскільки діяльність компанії у звітному періоді була збитковою, дохід на акцію не розраховувався.

Фінансовий результат.
Оцінка фінансових результатів діяльності за даними фінансової звітності ПАТ "Племсервіс" здійснена відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності. Розмір та характер розбіжностей з даними бухгалтерських регістрів обліку, який ведеться за П(С)БО, та оцінкою за та міжнародними стандартами , наведені в Примітках до фінансової звітності та в цілому відповідають результатам, визначеним аудиторською перевіркою.
За даними фінансової звітності результатом діяльності підприємства у 2012 році є збиток.

Податки на прибуток.
Діяльність компанії в галузі сільськогосподарського виробництва звільнена від сплати податку на прибуток. Формою оподаткування для підприємства є фіксований сільгоспподаток, який залежить від вартості та площі сільськогосподарських угідь. Фіксований сільгоспподаток включається до собівартості продажів.
Витрат та вигод, пов'язаних з податком на прибуток, підприємтсво у звітному періоді не мало.
Тимчасові та постійні податкові різниці - не розраховувались, як і відкладені податкові активи та зобов'язання.
Державні дотації та субсидії.
В звітному періоді компанія отримувала такі преференції та субсидії від держави:
Податок на додану вартість, який підлягав сплаті до бюджету, та використаний на цільові витрати, дотація на продукцію тваринництва. До здійснення цільових витрат такі кошти відображається в обліку як відстрочені державні субсидії та відображаються в балансі в складі іншої кредиторської заборгованості. Коли цільові витрати здійснені а грошові кошти списані з відповідного банківського рахунку, субсидія визнається іншим операційним доходом.
Зобов'язання
Забезпечення майбутніх виплат визнаються у складі зобов'язань, які, у свою чергу, діляться на поточні і довгострокові. У фінансовій звітності забезпечення поділено на забезпечення виплат працівникам та інші статті.
Поточні зобов'язання компанії у 2012 році складались з торгівельної кредиторської заборгованості, перед бюджетом, соціальними фондами та з оплати праці, авансів отриманих та іншої кредиторської заборгованості.
Компанія здійснює внески в обов'язкові соціальні фонди та планує взяти участь у добровільних соціальних програмах. Ці витрати відображені в періоді, коли вони понесені.
Кредити та позики протягом поточного періоду компанією не отримувались та не надавались. Запозичень від пов'язаних осіб не було.
Відповідальність за наявність у підприємства зобов'язань, не відображених в бухгалтерському обліку, які можуть в майбутньому суттєво вплинути на фінансовий стан товариства - несуть його посадові особи.
1.3.5. Доходи і витрати.
Визнання доходу.
Дохід визнається в момент реалізації продукції, отримання грошових коштів у вигляді допомог, дотацій, субсидій, а також в момент безкоштовного отримання активів.

Виручка від реалізації.
Виручка від реалізації продукції визнається у звіті про прибутки і збитки (фінансові результати), коли основні ризики і вигоди , пов'язані з володінням продукцією, переходять до покупців. Доходи не визнаються, якщо існує значна невпевненість відносно можливих повернень товарів та пов'язаних з цим витрат.

Витрати.
Витрати у звіті про фінансові результати згруповані по функціональному методу, виходячи з економічної суті витрат, та додатково розкрито інформацію про характер витрат, включаючи витрати на амортизацію і на виплати працівникам.
Витрати відображаються в обліку за методом нарахувань в момент завершення операції у тому періоді, коли виникають.

Платежі з операційної оренди.
Підприємство не орендує складські та виробничі приміщення. Але орендує ріллю за довгостроковими угодами оренди та землі промислового призначення. Землі сільськогосподарського призначення орендовані у місцевих органів влади, приватних осіб та юридичних осіб. Загальна площа орендованих земель на 31 грудня 2012 року складає 31,32 га.
Вся оренда вважається операційною.
Платежі, здійснені за операційною орендою, визнаються в звіті про фінансові результати на прямолінійній основі протягом усього строку оренди.

Фінансові результати.
Визначається окремо для кожного виду діяльності: операційної, фінансової, інвестиційної.
Окремо виділяється фінансовий результат до оподаткування, податки на прибуток та чистий прибуток (збиток). Окремою статтею виділяється інший сукупний прибуток, який включає:
1) переоцінку основних засобів і нематеріальних активів;
2) зміну вартості фінансових активів, передбачених для продажу;
3) результати хеджування грошових потоків.
За наявності операцій, які підпадають під визначення іншого сукупного прибутку, складається додатковий звіт про сукупний прибуток.
Перехід на складання звітності у форматі МСФЗ вплинув на фінансовий стан компанії, фінансові результати діяльності таким чином: зменшено збиток минулих періодів на 207,0 тис.грн.

1.3.6.Звіт про рух грошових коштів
Складено прямим методом, згідно з яким розкривається інформація про основні класи валових надходжень грошових коштів чи валових виплат грошових коштів, окремо по видах діяльності: операційної, фінансової, інвестиційної.
1.3.7.Звіт про зміни у власному капіталі складається за формою, визначеною П(С)БО , з урахуванням коригувань виконаних при трансформації звітності за МСФО.

1.3.8. Примітки до фінансової звітності.
Примітки складені до всіх суттєвих статей фінансової звітності з метою більш повного розкриття інформації.
Примітки містять: загальну інформацію, базу підготовки фінансової звітності, операційне середовище та економічну ситуацію, управління ризиками, істотні бухгалтерські оцінки, основні принципи бухгалтерського обліку, деталізацію основних статей звітності стосовно структури акціонерного капіталу, операції з пов'язаними сторонами, фактичні та потенційні зобов'язання, події після дати фінансової звітності, розподіл акціонерного капіталу.

1.3.9. Розкриття іншої інформації примітках до фінансової звітності.
Нові стандарти та інтерпретації, які готуються до прийняття , та ще не прийняті
Ряд нових стандартів, поправок до них та інтерпретацій увійшов у силу після дати балансу, не був застосований для цієї фінансової звітності .

Придбання дочірніх підприємств у 2012 році не здійснювалось.
Політика виплати дивідендів.
За 2012 рік та попередні роки виплата дивідендів компанією не проводилась.
Всі акції мають рівні права на отримання дивідендів.
Привілейовані акції не випускались.
Оскільки компанія не здійснювала придбання нових підприємств, частки меншості у фінансовій звітності підприємства - немає.
Управління ризиками.
Компанія відчуває вплив наступних ризиків внаслідок використання фінансових інструментів: кредитний ризик, ризик ліквідності, ринковий ризик.
Повна відповідальність за організацію та контроль ризик-менеджмента покладається на Наглядову Раду. Функції внутрішнього аудиту покладено на Правління та Ревізійну комісію. Ці структури беруть на себе відповідальність за регулярні перевірки системи контролю та процедур ризик-менеджменту з подальшим наданням результатів таких перевірок Наглядовій Раді.
Страхування.
Поки страхова індустрія в Україні розвинена недостатньо, багато форм страхування бізнесу - недоступні. Обмеженість страхування не дає можливості покриття страховими полісами таких ризиків, як призупинення бізнесу, руйнування власності від третіх осіб або стихійних лих. Тому втрата або руйнування певних активів можуть мати негативний ефект на діяльність та фінансовий стан компанії.
Судові процеси.
Компанія втягнута в різне судочинство у звичайних умовах ведення бізнесу. Менеджмент очікує, що результат таких подій не буде мати значний матеріальний вплив на фінансовий стан або результати діяльності.
Операції з пов'язаними сторонами.
Пов'язані сторони включають акціонерів, управлінський персонал та їх близькі члени сім'ї , асоційовані компанії та компанії під спільним контролем власників.
Компанія не здійснює будь-яких операцій з придбання, продажу, кредитування та ін. з пов'язаними сторонами у звичайних умовах ведення бізнесу. У зв'язку з чим немає дебіторської та кредиторської заборгованості, кредитів та позик з пов'язаними особами.
Події після дати балансу вносяться як коригування фінансової звітності за умовами, визначеними ст.9 МСБО 10 "Події після звітного періоду".
Після дати балансу в компанії не відбувалось будь-яких значних подій, що могли б вплинути на вартість її акцій.

2. Відповідальність управлінського персоналу за фінансові звіти
Відповідальність за підготовку та достовірне відображення інформації у фінансових звітах за 2012 рік відповідно до застосованої концептуальної основи фінансової звітності, а також за вступне сальдо на 01.01.2013 р. покладається на посадових осіб підприємства, якими є:
Голова правління, Бігдан М.А. та головний бухгалтер, Помуран Н.М.
Відповідальність управлінського персоналу охоплює: розробку, впровадження та підтримання системи внутрішнього контролю стосовно підготовки та достовірного подання фінансових звітів, які не містять суттєвих викривлень внаслідок шахрайства або помилок, вибір та застосування відповідної облікової політики, здійснення достовірних облікових оцінок, які відповідають обставинам та враховують вимоги МСА 240 та МСА 580 щодо відповідальності керівництва.

3. Відповідальність аудитора.
Аудитор несе відповідальність за висловлення думки щодо цих фінансових звітів на підставі проведеної аудиторської перевірки, зокрема, відповідно до МСА 240 "Відповідальність аудитора, що стосується шахрайства, при аудиті фінансової звітності", МСА 720 "Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність", а також за дотримання етичних норм.
Відповідальність аудитора включає висловлення думки щодо іншої допоміжної інформації, зокрема:
- відповідності вартості чистих активів вимогам чинного законодавства України ( ч.3 ст. 155 ЦК України);
- наявності суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією в документах, що містять перевірену фінансову звітність ( МСА 720);
- виявлення фактів здійснення значних правочинів ( ЗУ "Про акціонерні товариства");
- висловлення думки щодо стану корпоративного управління, у тому числі наявності та ступеня довіри до системи внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту ( Закон України "Про акціонерні товариства");
- виявлення та оцінка ризиків суттєвого викривлення інформації в фінансових звітах внаслідок шахрайства ( МСА 240).

4. Висловлення думки.
Аудит проведено шляхом застосування аудиторських процедур з метою отримання достатніх доказів щодо достовірності сум та розкриттів у фінансових звітах. Аудит включає також оцінку відповідності використання облікової політики, коректності облікових оцінок управлінського персоналу щодо підготовлених фінансових звітів, їх відповідність міжнародним стандартам бухгалтерського обліку та звітності. Проаналізовано попередні суттєві оцінки інформації та дано оцінку загального подання фінансових звітів..
Ми вважаємо, що під час перевірки зібрано достатню кількість даних, отримані докази є достатніми для висловлення незалежної професійної думки.
Підтверджуємо, що надана інформація дає дійсне й повне уявлення про реальний склад активів та пасивів товариства.
Аудиторський висновок складено у відповідності до вимог МСА 700,705.
В цілому, по результатах аудиторської перевірки можна зробити висновок про те, що у 2012 році фінансово-господарська діяльність ПАТ "Племсервіс" здійснювалась у відповідності зі Статутом та чинним законодавством України. Випадків ведення позастатутної та безліцензійної діяльності при перевірці не виявлено. Обрані та застосовані облікові політики відповідають концептуальній основі фінансової звітності та є належними. Облікові оцінки, здійснені управлінським персоналом є обґрунтованими. Інформація в фінансовій звітності є доречною достовірною порівнюваною, зрозумілою. Фінансова звітність забезпечує адекватне розкриття даних для розуміння споживачами впливу суттєвих операцій і подій на інформацію, подану у цій звітності. Термінологія що використовується у фінансових звітах, включаючи назву звітів, - є належною.
У зв'язку з тим, що компанія не здійснювала переоцінку необоротних активів за справедливою вартістю у звітному періоді та у попередніх періодах, існує невпевненість щодо можливості відхилення в показниках фінансової звітності після проведення такої оцінки. Аудитор вважає, що така оцінка може мати суттєвий вплив на розмір необоротних активів та окремі статті капіталу, але не впливатиме на фінансовий результат та інші статті фінансової звітності.
За винятком вище наведених обмежень, ми підтверджуємо, що прийнята система бухгалтерського обліку ПАТ "Племсервіс" відповідає законодавчим та нормативним вимогам. Річна фінансова звітність складена на основі достовірних даних бухгалтерського обліку по результатах операцій за період з 01 січня 2012 р. по 31 грудня 2012 р. , відповідає прийнятій обліковій політиці, в усіх суттєвих аспектах об`єктивно відображає фінансово-господарський стан публічного акціонерного товариства "Племсервіс" на 31 грудня 2012 р., результати його господарської діяльності та рух грошових коштів за фінансовий рік , який закінчився на вказану дату.
5. Аудиторська оцінка розкриття іншої допоміжної інформації.
5.1. Відповідність вартості чистих активів вимогам законодавства.
Вартість чистих активів на кінець 2012 року складає 1551 тис.грн., що перевищує вартість статутного капіталу товариства і відповідає вимогам чинного законодавства України, а саме частині третій статті 155 Цивільного кодексу України.

5.2. Суттєві невідповідності.
В результаті аудиторської перевірки не виявлено суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до Комісії разом з фінансовою звітністю.

5.3. Значні правочини
У 2012 році підприємство не вчиняло значних правочинів, що складають 10 і більше відсотків вартості активів товариства та потребують затвердження вищим органом товариства відповідно до статей 70-75 Закону України "Про акціонерні товариства".

5.4. Стан корпоративного управління
Вивчивши звіт Наглядової ради та Ревізійної комісії, аудитор оцінює стан корпоративного управління, у тому числі стану внутрішнього аудиту як такий, що забезпечує захист інтересів акціонерів та відповідає Закону України "Про акціонерні
товариства".

5.5. Оцінка ризиків суттєвого викривлення
Аудитором ідентифіковано ризики суттєвого викривлення фінансової звітності ( властивий ризик, ризик не виявлення) внаслідок шахрайства у відповідності з вимогами МСА 240 "Відповідальність аудитора, що стосується шахрайства, при аудиті фінансової звітності". Рівень аудиторського ризику оцінений як прийнятно низький. Викривлень фінансової звітності та незаконного привласнення активів управлінським персоналом компанії - не виявлено.

5.6. Особлива інформація про емітента. Події після дати балансу.
Крім зазначеного вище, у 2012 році на підприємстві відбулись події, що, на думку аудитора, можуть вплинути на фінансово-господарський стан товариства та призвести до зміни вартості його акцій:
- 22 лютого 2012 року Протоколом № 1 внесено зміни до складу Ревізійної комісії ПАТ "Племсіервіс": головою Ревізійної комісії призначено Скнар Олександра Петровича, акціонера, що володіє часткою 9,0549% статутного капіталу товариства.
- На засіданні Наглядової ради від 28.12.2012 р. (Протокол № 8 ) було прийнято рішення про припинення повноважень члена правління-заступника голови правління товариства, Марина Василя Миколайовича за згодою сторін, що перебував на цій посаді з 10.11.2011 року. Марин В.М. не є акціонером товариства. Замість звільненої особи нікого не призначено.

6. Відомості про аудиторську перевірку.
6.1. Основні відомості про аудитора.
Незалежний аудитор, товариство з обмеженою відповідальністю "Аудиторська фірма "ОЛЕСЯ"
Свідоцтво про внесення в Реєстр суб'єктів аудиторської діяльності № 4423 видане АПУ 24 лютого 2011 р.
Місцезнаходження: 03067, м. Київ, вул. Виборзька 81/83, оф.4.
Тел. 044-458-05-88.
Керівник: Чередниченко Г.В. Сертифікат № 002871 від 02.07.96., дійсний до 02.07.2015 р.
Свідоцтво про внесення до реєстру аудиторів та аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, що здійснюють діяльність на ринку цінних паперів, Серія АБ № 001388, виданий Держкомісією з цінних паперів та фондового ринку 29.03.2011 р. Реєстраційний № 1487.

6.2. Дата і номер договору на проведення аудиту
Перевірка проводилась у відповідності з укладеним договором між акціонерним товариством та аудиторською фірмою № 22/01/13 від 22 січня 2013 р.

6.3. Дата початку та дата закінчення проведення аудиту
Початок перевірки - 22 січня, закінчення - 12 лютого 2013 р.




Аудитор, що проводив перевірку Чередниченко Г.В.
Сертифікат аудитора № 002871
від 02.07.96.

Директор ТОВ
"Аудиторська фірма "ОЛЕСЯ" Чередниченко Г.В.

Дата аудиторського висновку: 12 лютого 2013 р.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основними вiдами дiяльностi товариства є свинарство, вирошування зернових культур (розведення елiтних пород свиней та продукцiї рослинництва (кормових сортiв).
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з її господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Довгостроковi бiологiчнi активи: Продуктивна худоба залишок на 01.01.2010р. 120 тис.грн., надiйшло за 2010 рiк 69 тис.грн. Вибуло за 2010 рiк 69 тис.грн. Залишок на 31.12.2010 року 120 тис.грн. Тварини на вирощуваннi та вiдгодiвлi Залишок на 01.01.2010 рiк 255 тис.грн, надiйшло за 2010 рiк 991 тис.грн., вибуло за 2010 рiк 1016 тис.грн., залишок на 31.12.2010 року 230 тис.грн. Разом: залишок на 01.01.2010 рiк 375 тис.грн, Надiйшло за 2010 рiк 1060 тис.грн., вибуло за 2010 рiк 1085 тис.грн., залишок на 31.12.2010 року 350 тис.грн. Довгостроковi бiологiчнi активи: Продуктивна худоба залишок на 01.01.2011р. 120 тис.грн., надiйшло за 2011 рiк 80 тис.грн. Вибуло за 2011 рiк 49 тис.грн. Залишок на 31.12.2011 року 151 тис.грн. Тварини на вирощуваннi та вiдгодiвлi Залишок на 01.01.2011 рiк 230 тис.грн, надiйшло за 2011 рiк 1072 тис.грн., вибуло за 2011 рiк 980 тис.грн., залишок на 31.12.2011 року 322 тис.грн. Разом: залишок на 01.01.2011 року 350 тис.грн, Надiйшло за 2011 рiк 1152 тис.грн., вибуло за 2011 рiк 1029 тис.грн., залишок на 31.12.2011 року 473 тис.грн.
В 2012 році надійшло основних засобів на суму 269 тис.грн. це машини та обладнання - 265,0 тис.грн та інструменти, прилади, інвентар - 4,0 тис.грн.; Основних відчужень основних засобів в 2012 році небуло.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформацію щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Об'єкти основних засобів, придбані до 01 січня 2012 року, вказані по вартості придбання (введення в експлуатацію), з урахуванням суми накопиченої амортизації та суми втрат від зменшення корисності.
Незалежна оцінка з метою визначення справедливої вартості об'єктів основних засобів на 01 січня 2012 року - не проводилась.
Об'єкти основних засобів, придбані після 01 січня 2012 року, відображені за початковою вартістю,зменшеною на суму акумульованої амортизації за період та на суму збитку від зменшення корисності. Вартість активів , створених власними силами, включає вартість матеріалів,прямих витрат на оплату праці, та відповідної частки накладних витрат.
Якщо об'єкт складається із частин,які мають різний строк корисного використання, то кожна з цих частин визнається в обліку як окремий об'єкт основних засобів.

Орендовані основні засоби.
Орендованих основних засобів, крім оренди земельних паїв та земельних ділянок у підприємства - немає. Вся оренда вважається оперативною. Об'єкти оренди на балансі компанії - не значаться.
Подальші витрати.
Витрати на заміщення компонента об'єкта основних засобів,який відображається в обліку як окремий об'єкт, капіталізуються, а вартість вилученого компонента списується на витрати періоду. Всі інші подальші витрати капіталізуються тільки у тому випадку,якщо вони збільшують майбутні економічні вигоди від використання об'єкта основних засобів.
Амортизація.
Амортизацяя нараховується прямолінійним методом протягом усього строку корисного використання кожного окремого активу. Нарахування амортизації починається з моменту придбання активу або з момента його готовності до використання.
Прийняті строки корисного використання основних засобів наступні:

Будівлі, споруди 20-50 років
Виробниче обладнання 10-20 років
Меблі та офісне обладнання 3-5 років
Транспортні засоби 5-10 років
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Серед iстотних проблем, якi впливають на дiяльнiсть ПАТ є такi: - несплатоспроможнiсть клiєнтiв, - недостатнiсть грошових коштiв, - великий податковий тиск, - знос основних засобiв, - недостатнiсть коштiв для пiдвищення заробiтної плати працiвникам.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Товариство в звітному році не сплачувало штрафів за порушення чинного законодавства.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Пiдприємство фiнансує свою дiяльнiсть за рахунок власних обiгових коштiв. Надходжень з бюджетiв рiзних рiвнiв не було.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів На кiнець звiтного перiоду пiдприємство не має укладених, але не виконаних договорiв.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Планується розширення виробництва, погашення як дебiторської так i кредиторської заборгованостей.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік За звiтний перiод дослiджень та розробок товариство не проводило.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Судових справ не було.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі д/в